Evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva, Štefan Füle – Povodom Dana Evrope

 

Dragi prijatelji,

danas je važan dan za Evropu – “Dan Evrope”. Vrijeme je da se podsjetimo šta je evropski projekt i šta treba uraditi da se postane njegovim dijelom. Prije više od 60 godina, Robert Schuman je formulisao svoju viziju “sve bliže unije” evropskih naroda. Čak i danas, mi promičemo tu ideju. Hrvatska će uskoro postati 28. članica, a “čekaonica Zapadnog Balkana” je i dalje popunjena. Ovo pokazuje da vizija Schumana i dalje inspiriše i ojačava evropsku stabilnost i napredak.

Ulazak Hrvatske dodaje novi zamah proširenju Evropske unije. To šalje snažan signal čitavom regionu o tome šta se može postići kada preduzmete neophodne napore. Postoje ohrabrujući rezultati u nekim drugim dijelovima Zapadnog Balkana: Srbija i Kosovo su nedavno postigli istorijski dogovor, a Crna Gora napreduje u procesu pristupanja.

Perspektiva evropskih integracija ostaje otvorena za sve zemlje u regionu, ali to nije besplatna vožnja.  Proces zahtjeva stvarnu odlučnost i napore. Zahtjeva da vođe razmišljaju i djeluju na evropski način. Članstvo u Evropskoj uniji je realna mogućnost, ali samo za one koji su istinski zainteresovani za prihvatanje principa Evropske unije.

To je put napred za cijeli region. Kod evropskih integracija se radi o izgradnji zajedničke, stabilnije i prosperitetnije evropske budućnosti. To je ono što građani širom Zapadnog Balkana zaslužuju. Želim vama i vašim zemljama sve najbolje u ovim evropskim naporima.

Video poruka

 

Europa.ba