Izjava predsjednika Evropskog savjeta, Hermana van Rompeja, povodom potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Slovenije i Hrvatske o pitanju Ljubljanske banke

Pisana izjava predsjednika Evropskog savjeta, Hermana van Rompeja,povodom potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Slovenije i Hrvatske o pitanju Ljubljanske banke u Mokricama, Slovenija, 11. marta 2013.

Predsjedniče vlade, g. Janša,

Predsjedniče vlade, g. Milanoviću,

Dozvolite da Vam čestitam na Vašoj odluci da potpišete Memorandum o razumijevanju čiji je cilj iznalaženje rješenja za pitanje Ljubljanske banke.

Današnja svečanost obilježava važan trenutak u odnosima između Hrvatske i Slovenije, te u odnosima Vaših zemalja sa Evropskom unijom.

Politika je suočavanje s promjenama, a evropska politika je zajedničko suočavanje s njima. Birajući put dijaloga, upornosti i kompromisa, bili ste u stanju da okrenete stranicu kao zemlje članice naše Unije. 

Vaš konstruktivan pristup rješavanju bilateralnih pitanja poput granice na moru i sada Ljubljanske banke znak je zrelosti. Način na koji ih rješavate služi kao primjer za cijelu regiju.

Sa današnje svečanosti poslana je jasna poruka: mogu se riješiti i pitanja koja su godinala izgledala nerješiva. Mogu se ostvariti dobrosusjedski odnosi i djelotvorna regionalna saradnja.

Evropska unija želi da zemlje u regiji uspiju i podržava ih u ispunjavanju evropskih standarda kako bi se na kraju pridružile Uniji. Mi ostajemo pri tome.

Današnji sporazum je važan korak na putu Hrvatske ka Evropskoj uniji. Sad čekamo da se krajem marta usvoji posljednji Izvještaj Komisije o praćenju priprema Hrvatske za pristupanje, te okončanje procesa ratifikacije Pristupnog ugovora u parlamentima svih zemalja. Radujem se tim narednim koracima.

Čestitam Vam i srdačno Vas pozdravljam.

Europa.ba