Saopštenje za štampu Hermana Van Rompeja, predsjednika Evropskog savjeta nakon sastanka sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine

Veliko mi je zadovoljstvo što sam opet u Sarajevu i što sam imao priliku da se sastanem sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakirom Izetbegovićem.

Pozdravljam ovu priliku da razmijenim viđenja sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine prije učešća na konferenciji zajednice Sant’Egidio, koja je posvećena promovisanju razmijevanja među religijama i kulturama.

Sarajevo je vijekovima bilo tačka spajanja nacija, etničkih grupa i religija. Dok sam sa predsjedavajućim Izetbegovićem šetao predivnim ulicama Starog grada, još jednom sam se prisjetio kulturne baštine ovog grada, koje ne bi bilo bez bogate kulturne raznolikosti. Istovremeno, to me još više uvjerilo da su dijalog, kompromis i tolerancija potrebni za funkcionalno multikulturno društvo, što donosi brojne prednosti.

Na sastanku sa predsjedavajućim Izetbegovićem, koji je ove godine održan u Briselu, bio sam ohrabren pozitivnim razvojem događaja u Bosni i Hercegovini, što je otvorilo mogućnost značajnog napredovanja ka Evropskoj uniji. Tada sam izrazio nadu da će Bosna i Hercegovina slijediti stope Hrvatske, Crne Gore, Srbije i drugih u regionu, i odlučno krenuti ka ispunjavanju uslova za podnošenje uvjerljivog zahtjeva za članstvo u EU do kraja ove godine. Da bi se to postiglo, potrebna je snažna politička volja u Bosni i Hercegovini kako bi se prevazišle preostale prepreke i realizuje njen evropski potencijal.

Međutim, tek treba da postignemo ono čemu težimo. Zbog toga bih želio da iskoristim ovu priliku i još jednom apelujem na političke predstavnike Bosne i Hercegovine da prevaziđu razlike i izgrade zajedničku viziju stabilne, prosperitetne i demokratske budućnosti svoje zemlje. Političke i ekonomske reforme treba nastaviti, ne samo zato što će se njima ubrzati put u Evropsku uniju, nego i zato što će donijeti bolji život svim građanima Bosne i Hercegovine.

Nadam se da će Bosna i Hercegovina težiti tome da ostvari napredak u ispunjavanju svih potrebnih uslova, naročito u pogledu izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, i to u snažnijem duhu kompromisa i zajedničke odgovornosti entiteta i institucija.

Politički lideri Bosne i Hercegovine već su iskazali opredijeljenost za sprovođenje potrebnih reformi. Članstvo u EU nema održivu alternativu. Trenutak neće nikada biti bolji nego što je sada.

Želio bih da uvjerim sve građane BiH da je EU i dalje opredijeljena za evropsku perspektivu cjelokupnog zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

Nastavićemo da obezbjeđujemo najbolje evropske kapacitete i resurse u cilju pomoći i podrške. Međutim, konačna odgovornost za ostvarivanje pomaka na planu evropskih integracija leži na građanima Bosne i Hercegovine i njihovim liderima.

Na kraju, želio bih da zahvalim predsjedavajućem Izetbegoviću na ljubaznoj dobrodošlici i izrazim želju da nastavimo dijalog i ubuduće.

Europa.ba