Obraćanje evropskog Komesara za proširenje Štefana Fülea prilikom plenarne debate o Bosni i Hercegovini

Evropski Parlament, Strasbourg

– Važi izgovorena riječ

Predsjedniče, zahvaljujem što ste mi dali riječ. Prije svega, zahvalio bih se Doris Pack na izvanrednom izvještaju za Bosnu i Hercegovinu koji predstavlja osnovu za današnju diskusiju sa svima vama.

U obraćanju pred ovim Domom u vezi sa Bosnom i Hercegovinom teško je biti pretjerano pozitivan: Vidi se svjetlo, ali prisutna je i sjena. Kako je istaknuto u vašoj rezoluciji, tokom prethodne godine, u cjelosti, postigunt je ograničen stepen napretka. Stoga vam se pridružujem u podsjećanju svih političkih aktera u zemlji na mapu puta ka EU integraciji.

Uprkos bezizlaznom političkom stanju u prethodnoj godini, Evropska unija je ostala dosljedna ovoj mapi puta i na različite načine je iskazivala svoju predanost istoj:

Prvo, Evropska unija je produžila mandat misije EUFOR/ALTHEA uz novi fokus na razvoj kapaciteta i obuku oružanih snaga u zemlji. Ova misija, sada već redovno potvrđuje da ne postoji prijetnja sigurnom i bezbjednom okruženju.

Drugo, u svjetlu unapređenja u oblasti sprovedbe zakona isto tako smo donijeli i odluku o okončanju Policijske misije Evropske unije u junu ove godine. Ipak, praćenje napretka u ovoj oblasti biće obezbijeđeno posredstvom misije tehničke pomoći na terenu.

Treće, građani i dalje uživaju u mogućnosti putovanja u zemlje Šengena bez viza, a samo sprovođenje sporazuma pomno se prati. Na ovaj način građanima se ukazuje na činjenicu da je perspektiva Evropske unije realna i opipljiva.

Četvrto, Evropska unija je unaprijedila svoje prisustvo u Sarajevu postavljenjem Petera Sørensena na dvojnu dužnost, kao šefa Delegacije i kao Specijalnog predstavnika Evropske unije. Delegacija je pojačala kampanju javnog informisanja i svoje diplomatske aktivnosti.

Uloženi napori počinju da daju rezultate. Evropska perspektiva je konačno počela da dominira političkom agendom. Pokrenut je niz zajedničkih inicijativa u različitim oblastima, počev od Strukturalnog dijaloga o pravosuđu do fiskalnog i budžetskog okvira, pa sve do razvoja transportne i energetske infrastrukture. Skoriji događaji pokazuju da su uloženi napori nagrađeni:

Nakon godine stagnacije, sada postoji nov, pozitivan podstrek na evropskom planu u Bosni i Hercegovini: Usvojeni su zakoni o državnoj pomoći i popisu stanovništva, a u februaru je otpočela sa radom i nova vlada na državnom nivou. Novi predsjedavajući Savjeta ministara, g. Bevanda, sa kojim sam se sastao prošle sedmice, pitanje evropskih integracija stavljio je na čelo programa svoje vlade.

Prema najnovijim pokazateljima, Bosna i Hercegovina želi preduzeti značajne korake ka EU. To je dobar predznak za korake koje možemo preduzeti u momentu kada zemlja ispuni sve neophodne uslove.

Među mnogobrojnim značajnim činjenicama koje pominjete u svojoj rezoluciji, potrebno je preduzeti neophodne ustavne promjene kako bi se omogućila ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. EU treba dokaze o “vjerodostojnim naporima” u vezi sa sprovođenjem presude u predmetu Sejdić-Finci u smislu približavanja Ustava Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

U neposrednim smo konsultacijama sa vašim susjedima sa druge strane rijeke, Savjetom Evrope, o tome što točno to podrazumijeva. Odlučni koraci Bosne i Hercegovine mogu otvoriti mnogobrojne, nove mogućnosti za saradnju.

Ukupno gledano, 2012. će predstavljati ključnu godinu za napredok Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji. Komisija svesrdno podržava ova nastojanja i – kako shvatam – i ovaj Dom takođe.

Europa.ba