Filmovi koje podržava EU postigli veliki uspjeh na Berlinaleu

Dva filma koje podržava MEDIA program Evropske unije nagrađena su na završnoj svečanosti Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu (Berlinale), održanoj 19. februara 2012. “Royal Affair”, film Nikolaja Arcela, osvojio je dva Srebrna medvjeda, za najbolji scenarij i najboljeg glumca. Osim toga, “L’enfant d’en haut”/”2Sister”, film Ursule Meier, dobio je posebnog Srebrnog medvjeda, a portugalskom filmu “Tabu” (r. Miguel Gomes) dodijeljena je nagrada međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI. Ukupno je na festivalu prikazano 18 evropskih filmova koji su podržani od strane MEDIA programa; ukupni iznos koji su dobili prelazi 1,6 milijuna eura, uglavnom za razvoj i distribuciju filmova po cijeloj Evropi.  

„Evropski filmovi su među najboljima na svijetu. Naša izuzetna filmska industrija predstavlja ono najbolje od evropske kreativnosti. Ponosna sam što je program MEDIA mogao podržati toliko sjajnih filmskih projekata ove godine”, izjavila je Androulla Vassiliou, evropski komesar za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i omladinu. “Čestitam i osvajačima Zlatnog medvjeda, braći Taviani.

Komesar Vassiliou prisustvovala je Berlinaleu kako bi istaknula svoje planove da se podrška koju pruža MEDIA poveća, u sklopu novog programa ‘Kreativna Europa‘. Komisija je za Kreativnu Evropu predložila ukupni proračun od 1,8 milijardi eura za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Od toga će oko 900 milijona eura biti dodijeljeno MEDIA-i..

Saznajte više na:

Web stranice europske povjerenice o programu MEDIA

Potpuna lista dobitnika nagrada u Berlinu

Europa.ba