Dan sigurnijeg interneta 2012. povezuje generacije za sigurniji digitalni svijet

Danas, na dan sigurnijeg interneta – 7. februara, više od 100 događanja u 30 evropskih zemalja potaknut će djecu, njihove obitelji i nastavnike da zajedno otkrivaju digitalni svijet. Ovo je deveti godišnji Dan sigurnijeg interneta. Obilježava se u 70 zemalja širom svijeta u sklopu globalne kampanje za sigurniji internet za djecu i mladež.   

U Europi, Dan sigurnijeg interneta koordinira INSAFE, mreža Centara za sigurniji internet koji je osnovala Komisija u sklopu 55 milijuna eura vrijednog Programa za sigurniji internet. Među ovogodišnjim događanjima bit će online test za roditelje u Austriji (ispitivanje reakcija na različite situacije u kojima se mogu naći djeca kad koriste online tehnologije); nova igra za djecu od 7 do 12 godina u Francuskoj – online avanture Vinza i Loua; natjecanje za “najodgovorniju školu” u Slovačkoj; te istraživanja, informativni paketi za učenike, roditelje i nastavnike te kampanje podizanja svijesti u svim zemljama sudionicama (više pojedinosti o događanjima na vašem području potražite na web stranicama Dana sigurnijeg interneta).

Sigurnost djece pri online aktivnostima važan je dio Digitalne agende za Evropu. U decembru 2011., Komisija je okupila koaliciju od 28 vodećih firmi koje su se obavezale osigurati bolji i sigurniji internet za djecu. Još tri firme (Stardoll, Skyrock i Telecom Italia) pridružile su se koaliciji u januaru 2012. Tvrtke su obećale poduzeti pet prioritetnih koraka: omogućiti lakše prijavljivanje opasnih sadržaja, osigurati da postavke koje omogućuju privatnost budu prikladne dobi korisnika; ponuditi veći broj mogućnosti za roditeljsku kontrolu i klasifikaciju sadržaja; prilagoditi se generaciji koja se uključuje online u sve ranijoj dobi. Osim što će koordinirati napore online industrije, Komisija će u proljeće 2012. predstaviti sveobuhvatnu strategiju za sigurniji internet za djecu.

Ovogodišnja kampanja u sklopu dana sigurnijeg interneta usredotočena je na povezivanje generacija i zove se “Otkrijte digitalni svijet… na siguran način”. Tehnički obrazovana mlada generacija može podučiti starije kako koristiti nove tehnologije, a roditelji, bake i djedovi mogu, sa svoje strane, iskoristiti svoje životno iskustvo da bi savjetovali mlađe generacije kako se na siguran način služiti internetom.

Najvažniji savjeti

INSAFE ima šest važnih savjeta koji će roditeljima i nastavnicima omogućiti da pomognu djeci koristiti internet na siguran način. Roditelji i nastavnici bi trebali:

  • razgovarati o internetu i odvojiti vrijeme za istraživanje interneta zajedno s djetetom. Zamolite dijete da vam pokaže što najviše voli raditi online. Nastojite se ne šokirati ili pretjerano reagirati ako dijete ne dijeli vaše interese.  
  • poticati dječju kreativnost. Usmjerite ih u pravcu najboljih internetskih sadržaja kako biste proučavali njihov razvoj (ili jednostavno za zabavu). Dijete može doznati za nove stranice i otkrivati ih, igrati igrice, pisati blogove, kreirati web stranice. Proširite mu maštu.  
  • zajedno odrediti pravila ili granice. Kada/Gdje/Zašto i koliko dugo dijete smije koristiti svoj mobilni telefon ili kompjuter? Ako poslušate svoje dijete i odredite poštena pravila, tada je vjerojatnije da će ih se ono pridržavati.
  • štititi osobne podatke i pomoći djetetu da shvati da podaci ili fotografije koje stavi na internet ondje mogu biti dostupne svima, i to zauvijek. Pomozite mu da koristi postavke za najvišu moguću razinu privatnosti na društvenim mrežama.
  • razmisliti o korištenju alata za roditeljsku kontrolu koja automatski filtrira određene teme (npr. nasilje, pornografiju…) i ograničava djetetu vrijeme koje provodi na web stranicama.
  • izbjegavati da se kompjuter nalazi u dječjoj sobi. Postavite ga u dnevni boravak. Tako ćete svaki dan lakše moći pratiti djetetove navike dok surfa internetom.  

Korisni linkovi

Pratite Dan sigurnijeg interneta 2012. na Twitteru preko hashtag-a #SID2012

Web stranice Dana sigurnijeg interneta – pronađite događanja na vašem području

Alat za škole

Europa.ba