Evropska unija podržala Zimsku pješačku transverzalu 2012 u okviru projekta za unapređenje Parka prirode TAJAN financiranog od EU

Uprkos ekstremnim vremenskim uslovima, okupljanje planinarskih udruga Bosne i Hercegovine održano je u subotu, 4. februara 2012. godine, čime je počela dvodnevna Zimska pješačka transverzala 2012 kao potpora u okviru projekta za promicanje Parka prirode Tajan koji financira EU.

Glavni cilj Zimske pješačke transverzale 2012 bio je okupljanje planinara iz minimalno 10 udruga iz BiH gradova kako bi saznali više o izuzetnom zimskom ambijentu planina koje okružuju park, a time i promicanje Parka prirode Tajan, kao turističkog mjesta koje privlači sve više ljudi posljednjih nekoliko godina.

Uprkos vremenskim uslovima, Zimska pješačka transverzala okupila je planinare iz planinarskih udruga iz Zenice, Kaknja, Zavidovića i Živinica, dok su planinari iz Sarajeva, Tuzle i Visokog bili onemogućeni da doputuju u Zenicu.

Transverzala je imala 30 sudionika, od čega 23 iz šest planinarskih udruga, zajedno sa jednim novinarom, dva vodiča i četiri pripadnika Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona koji su sudjelovali iz sigurnosnih razloga i koji su off-road vozilom sa prikolicom i motornim sankama osigurali siguran pristup zakazanoj ruti.

Podrška Evropske unije je omogućila ovaj događaj koji je pokazao izvrsnu sinergiju između pružatelja usluga i korisnika projekta (Turističke zajednice Zeničko-dobojskog kantona, kantonalne Civilne zaštite, Gorske službe spašavanja i vodiča) te je također omogućila ispunjavanje najviših sigurnosnih standarda, čak i u ekstremnim vremenskim uslovima.

Europa.ba