“Nove šeme akreditovanja” će pomoći jačanju kvaliteta infrastrukture u BiH i pružiti podršku izvozu

U zgradi Delegacije EU u Sarajevu je pokrenut projekat koji finansira Evropska unija pod nazivom „Razvoj novih šema akreditovanja u Bosni i Hercegovini“ koji ima za cilj poboljšanje usluga akreditovanja u zemlji.  Nova šema akreditovanja je osnova ekonomskog razvoja i konkurentnosti industrije i proizvođača BiH na izvoznom tržištu, što omogućava međunarodnu trgovinu.

Projekat je započeo u septembru 2011. i trajaće 15 mjeseci.  On će podržati Agenciju za akreditovanje u BiH –BATA, prije svega u razvoju novih i međunarodno priznatih šema akreditovanja medicinskih laboratorija, te cerifikacije proizvoda i osoblja, certifikacije upravljanja kvalitetom i životnom sredinom, između ostalog i u unapređenju sistema informacionih tehnologija BATA-e. U toku predstavljanja projekta, g. Vladimir Ludvik, voditelj projektnog tima, je naglasio da će nakon što dođe do sprovedbe novih šema akreditovanja certifikacijskih tijela različitih vrsta, biti zatražena nova procjena od strane Evropske institucije za suradnju i akreditaciju.

G. Johann Hesse, šef Sektora operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU, je naglasio da će integracija BiH u infrastrukturu kvaliteta EUojačati izvoz bh. proizvoda, uticati na privredni razvoj i otvoriti mogućnosti za nove poslovne aktivnosti.

“Rad s međunarodnim standardima je važan element, kako bi se otklonile trgovinske barijere na unutrašnjem tržištu i osigurala bolja zaštita potrošača u smislu stvaranja boljeg kvaliteta usluga i proizvoda”, istakao je g. Hesse.

Žarko Petrović, direktor BATA-e je istakao značaj projekta za bh. gospodarstvo, te izrazio nadu da će do kraja 2012. godine biti potpisan sporazum sa EU kojim će biti omogućeno bosanskohercegovačkim laboratorijama da izvještaji inspekcijskih tijela budu priznati u Evropi i svijetu. Ispitivanja urađena u BiH biti će validna i neće se morati vršiti ponovna ispitivanja koja su skupa, i koja su usporavala proces izvoza. „Na ovaj način biće uklonjene tehničke barijere i ubrzan proces akreditovanja, posebno važan za ekonomski razvoj BiH i njenog gospodarstva u oblasti međunarodne trgovine i izvoza„ ,pojasnio je Žarko Petrović.

Evropska unija, kroz programe podrške IPA 2009, obezbjeđuje 700 000 evra za Projekat „Nove šeme akreditovanja u Bosni Hercegovini“ Projekat sprovodi konzorcij Hulla & Co Human Dynamics, u suradnji sa parterima SWEDAC, Anrika Quality Services AB i AETS.

Europa.ba