Primopredaja zgrade za socijalno stanovanje u Brčko distriktu BiH, u okviru EU projekta

U Brčko distriktu BiH je 7. oktobra 2015. godine održana svečana primopredaja novosagrađene zgrade za socijalno stanovanje na korištenje za 10 obitelji.

Ovaj stambeni objekat sa 10 stanova je izgrađen u okviru projekta „Sistem socijalnog stanovanja (SHS) – Razvoj integriranog modela u teoriji i praksi“, kojeg finansira Evropska unija uz značajnu administrativnu i finansijsku podršku lokalnih vlasti.

U okviru ovog projekta je izgrađeno 6 zgrada ili je izgradnja u toku, koje se nalaze u šest različitih općina, a sa ukupno 62 stambene jedinice namijenjene porodicama u stanju socijalne potrebe.

Zajednički cilj je uspostavljanje adekvatnih politika socijalne zaštite, modernih usluga socijalne zaštite i posebne podrške izbjeglicama, povratnicima, beskućnicima, mladima i ostalim u potrebi. Dalje inicijative će biti provođene na osnovu stambenih politika koje treba da se razviju i usvoje.

Na događaju su prisustvovali Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, Massimo Mina, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH, Ševket Hafizović, savjetnik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH, Sulejman Alijagić, pomoćnik ministra za raseljene osobe i izbjeglice Federacije BiH, Suzana Jašarević, direktorica Hilfswerk Austria International i budući stanari zgrade.

Ista ceremonija je održana 6.oktobra u općini Prozor-Rama na kojoj je izvršena primopredaja korisnicima novoizgrađene zgrade socijalnog stanovanja sa 6 stambenih jedinica.

Projekat SHS finansira Evropska unija kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2011) u iznosu od € 1.000.000, a kofinansiraju lokalne vlasti u iznosu od € 714.905.

Projekat implementira Hilfswerk Austria International HWA u saradnji sa nevladinom organizacijom Fondacijom lokalne demokratije FLD.

Brčko distrikt BiH značajno je podržao ovaj projekat i koncept socijalnog stanovanja, te aktivno učestvovao u implementaciji projekta i obezbijedio kofinansiranje u iznosu od 150.000 KM, kao i zemljište za izgradnju stambenog objekta sa svim potrebnim dozvolama.

 

Vezani dokumenti:
Obraćanje Massima Mine, voditelja Odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji EU u BiH, na ceremoniji primopredaje objekta socijalnog stanovanja korisnicima u Brčko distriktu BiH

Europa.ba