Ambasador Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU, posjetio Šamac i Brčko distrikt BiH

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, posjetio je 29. oktobra Šamac i Brčko distrikt BiH.

U Šamcu, ambasador Wigemark se sreo sa načelnikom opštine Savom Minićem i predsjednikom Skupštine opštine Predragom Marinkovićem kako bi razgovarali o pitanjima evropskih integracija i upoznao se sa stavovima lokalnih zvaničnika. Ambasador Wigemark je zajedno sa načelnikom svečano otvorio zgradu opštine u Šamcu, rekonstruisanu u okviru EU Programa za oporavak od poplava.

Ovom je prilikom obilježen uspješan završetak svih radova obnove u ovoj opštini u koju je EU putem Programa za oporavak od poplava uložila više od 3,5 miliona eura.

“Zadovoljstvo mi je da budem ovdje prilikom obilježavanja završetka radova obnove u okviru EU Programa u Šamcu. Postignuti rezultati su jasan dokaz da napori i sredstva EU imaju direktan pozitivan učinak na građane i njihov svakodnevni život. Potrebno je da zajedno naglasimo i pokažemo taj učinak posebno u pogledu dodatne finansijske podrške EU na izgradnji otpornosti na prirodne katastrofe koja će biti otvorena za BiH”, rekao je ambasador Wigemark.

Osim zgrade opštine, u Šamcu su obnovljene još četiri javne zgrade: tri škole i dom zdravlja. U okviru Programa, također je obnovljeno 238 prioritetnih domaćinstava, jedan most i jedna lokalna saobraćajnica. Putem komponente ekonomskog oporavka, EU Program za oporavak od poplava je dodijelio pomoć jednom malom i srednjem preduzeću koje je pretrpjelo štetu u poplavama, kao i za obnovu tri komercijalna poljoprivredna proizvođača, 48 poljoprivrednika, jednog uzgajivača peradi i šest proizvođača žitarica u Šamcu.

Načelnik Minić je ovom prilikom izjavio: “Evropska unija je pomogla obnovu javnih zgrada sa najvećim brojem korisnika, uključujući djecu, i potpuno postigla cilj: osim obnove i opreme zgrada i domova, vratili su osmijeh na naša lica. U ime opštine se zahvaljujem EU na njihovoj nesebičnoj pomoći i donacijama u okviru Programa za oporavak od poplava.”

Ceremoniji su prisustvovali i Zlatan Klokić, ministar ekonomskih odnosa i regionalne saradnje RS, Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, Milanka Šopin, pomoćnica ministra uprave i lokalne samouprave RS, predstavnici vlade Posavskog kantona i načelnici opština Modriča, Donji Žabar, Pelagićevo, Odžak i Domaljevac Šamac.

Tokom posjete Brčko distriktu BiH, ambasador Wigemark se sreo sa gradonačelnikom Antom Domićem i zamjenikom predsjednika Skupštine Brčko distrikta Ademom Ribićem. Wigemark je naglasio važnu ulogu Brčko distrikta u procesu evropskih integracija BiH i pozdravio napore na tom planu, posebno akcioni plan za provedbu Reformske agende kojeg je pripremila Vlada Brčko distrikta.

Gradonačelnik Domić je izjavio: “Razgovarali smo o procesu evropskih integracija i ulozi Brčko distrikta BiH u agendi k Evropskoj uniji kao vrlo važne karike u izvršavanju evropskih obaveza.Bilo je riječi o realiziranju evropske agende i našim budućim koracima koje planiramo poduzeti kako bismo bili jedan od aktivnih sudionika u približavanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Posebno smo istakli set antikorupcijskih zakona koji su u završnoj fazi, i trebali bi biti finalizirani koncem godine.“

Ambasador Wigemark je sa gradonačelnikom i šefom policije Brčko distrikta Goranom Pisićem obišao gradilište novog sjedišta policije za čiju izgradnju je EU izdvojila 3,5 miliona eura.

“Ovo je ključna infrastruktura koja će pozitivno uticati na kapacitete policijskih snaga Brčko distrikta u primjeni standarda u oblasti provedbe zakona. Dat će doprinos većoj saradnji između različitih agencija za provedbu zakona, pošto će omogućiti prostor i za Graničnu policiju i Službu za strance. Generalno će osigurati više standarde u primjeni zakona i jaču vladavinu prava u Brčko distriktu”, rekao je ambasador Wigemark.

U Brčko distriktu, ambasador je također posjetio Omladinski centar Vermont, prvu nevladinu organizaciju koja je osnovana i registrovana u BiH 1993. godine, a koja je u međuvremenu uspješno implementirala brojne projekte EU. Vermont djeluje kao nezavisno i neprofitno udruženje građana koje radi na jačanju pozicija mladih u Distriktu, na demokratskim i nepolitičkim principima.

Ovdje pogledajte video o radovima na oporavku od poplava u Šamcuhttps://youtu.be/wjym0QxBu74

 

O EU Programu za oporavak od poplava:

EU Program za oporavak od poplava pokrenut je sa ciljem da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih nakon poplava u maju 2014. Finansijska pomoć se koriste za sanaciju objekata za pružanje javnih usluga, infrastrukture, stambenih jedinica za najugroženije osobe, i socio-ekonomski oporavak lokalnih zajednica. Ukupna vrijednost programa je 43,52 miliona eura, od čega je 42,24  miliona eura osigurala Evropska unija. Ova pomoć je dio sredstava koja se Evropska unija obavezala izdvojiti na Donatorskoj konferenciji održanoj u Briselu u julu 2014. godine. Program implementiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Europa.ba