Zajednička izjava povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembra 2015. godine

Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije, Vera Jourová, komesarka za pravosuđe, potrošače i rodnu jednakost, Neven Mimica, komesar za međunarodnu saradnju i razvoj i Christos Stylianides, komesar za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama izjavili su sljedeće:

“Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, udruženo pozivamo na okončanje nasilja nad ženama i djevojčicama. Ovakvo nasilje predstavlja očito kršenje ljudskih prava i rodnu diskriminaciju koja pogađa svaku državu u Evropi i svijetu.

Snažno osuđujemo sve oblike nasilja nad ženama i djevojčicama.

Brojke su zabrinjavajuće: jedna od tri žene u Evropskoj uniji je iskusila neku vrstu rodno zasnovanog nasilja u svom životu. Previše djevojčica se udaju ili su osakaćene u djetinjstvu, unutar naših granica i šire. U mnogim državama, više od polovine ubijenih žena ubili su njihovi partneri, članovi porodice ili rodbina, u vlastitim domovima. One su također izložene svim oblicima nasilja u konfliktnim područjima i tokom humanitarnih kriza.

Ove godine, posebnu pažnju bismo trebali posvetiti rastućem broju žena koje traže utočište ili azil u EU. Neke od njih su silovane, pretučene ili seksualno zlostavljane tokom njihovog putovanja, dok druge bježe iz svojih država zbog rodno zasnovanog nasilja. One dolaze u Evropu s potrebom za rodno prilagođenom podrškom, koju im moramo pružiti.

Borba protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama ostaje jedan od ključnih prioriteta Evropske komisije, unutar i izvan granica EU. Evropska direktiva za prava žrtava, koja prepoznaje posebne potrebe žrtava rodno zasnovanog nasilja, je stupila na snagu 16. novembra. Podržavamo pristupanje Evropske unije Konvenciji Vijeća Evrope o spriječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici kao sljedećeg koraka u učinkovitoj borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama na državnim i evropskim nivoima.

Još jedan oblik nasilja koji najkonkretnije pogađa žene i djevojčice je seksualno nasilje u konfliktu. Dok obilježavamo 15. godišnjicu rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 o ženama, miru i sigurnosti, EU i međunarodna zajednica moraju da intenziviraju svoje napore da eliminiraju sve oblike nasilja i dovedu počinitelje pred lice pravde.

Mi vjerujemo da ne može biti održivog razvoja bez osnaživanja žena, koje se ne može postići bez ukidanja svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama. Zbog toga je EU naporno radila da postavi prava žena u središte novih ciljeva održivog razvoja, uključujući konkretne mete vezane za eliminiranje rodno zasnovanog nasilja i štetnih praksi protiv žena i djevojčica.

Počevši od januara 2016. za vanjske odnose EU će se primjenjivati novi Akcioni plan za ravnopravnost spolova 2016-2020., podržan od strane Vijeća. Borba protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama je jedan od prioritetnih ciljeva. U naporima podizanja svijesti, Evropska služba za vanjsko djelovanje je nedavno pokrenula diplomatsku kampanju koja se fokusira na sve oblike nasilja nad djecom i ženama, u cilju okončanja dječjeg, preuranjenog i prisilnog braka, i sakaćenja žena.

Ove godine, Evropska komisija je izdvojila oko 8 miliona EUR za projekte sprječavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u EU i 20 miliona EUR u borbi protiv štetnih praksi u inostranstvu. EU nastavlja da finansira humanitarne projekte koji se suočavaju sa rodno zasnovanim nasiljem u hitnim slučajevima i krizama.

Danas, zgrada Berlaymont je osvijetljena u narandžastoj boji u znak podrške kampanji generalnog sekretara UN-a “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”.

EU je čvrsto opredijeljena da pojača svoje napore da bi rodno zasnovano nasilje ostalo problem prošlosti.”

Europa.ba