Nova generacija mladih edukatora o rodnom zasnovanom nasilju

Bosansko izletište ZLAČA u blizini Tuzle,  postalo je centar zbivanja za djecu iz projekta „Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog  nasilja“ koji uz finansijsku podršku Evropske Unije, provodi UG „Vive Žene“ u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzla.

Djeca, ukupno njih 40, dolaze iz nekoliko škola iz Tuzle i Brčkog, uzrasta od VI do IX razreda. U grupi punoj različitih iskustava, znanja i vještina i  različitih karaktera su se našle 22 djevojčice i 18 dječaka.

Teme radionica su bile ROD, MOĆ, NASILJE, što je velikom broju djece poznanica, međutim, rijetki od njih su imali priliku da se ozbiljnije bave ovom temom i da je bolje analiziraju. Na  radionicama su mladi imali priliku da prepoznaju i anliziraju situacije iz  svakodnevnog života, daju im novo i drugačije značenje, prepoznaju posljedice i uče kako se nositi sa njima.

Amir, jedan od učesnika, kazao je kako su radionice bile  veoma zabavne, te da je sa svojim vršnjacima imao priliku da po prvi put čuje neke informacije o nasilju: “Naučio sam npr. koja su 3 glavna elementa nasilja: trajanje , namjera i jačina! Veoma poučno, nadam se da ću znati korisno primijeniti ono što sam naučio!“

Na radionicama se mnogo govorilo o muško/ženskim odnosima, osobinama i sklonostima svog i suprotnog spola, te prepoznavanju predrasuda i stereotipa o „muškim i ženskim“ zanimanjima.  Učesnici su naučili da prepoznaju moć kao sredstvo manipulacije, u porodici, školi, u komunikaciji sa vršnjacima, među roditeljima i profesorima. Na ovaj način, dječaci i djevojčice su usvojili znanja koja će im biti neophodna da, kao budući  peer edukatori, stečeno znanje prenesu svojim vršnjacima.

Kroz interaktivne radionice, vođeni edukatorima,  učesnici su savladali  metodologiju radionica, nastup pred vršnjacima, kako da se ponašaju, kakav stav i položaj tijela da zauzmu. Rafaela, također jedna od učesnica radionica, kaže da je izrazito sretna što je imala priliku učestvovati u jednom ovakvom događaju: „Drago mi je što sam stekla nova iskustva i prijateljstva! Radionice su bile vrlo poučne i zabavne! Na zanimljiv način smo se upoznali sa različitim temama koje će nam pomoći u daljem radu i životu…u školi, porodici,a posebno  u komunikaciji sa vršnjacima.“

Kao rezultat ovih aktivnosti koji su usmjereni na borbu protiv rodno zasnovanog  nasilja, nastali su stihovi kojom se veliča uloga djevojčica i dječaka u današnjem društvu.

HIMNA DJEVOJČICA I DJEČAKA

Čujte sada nas,

pjevamo složno,

svi uglas!

Bacamo rime,

ko da se bavimo time!

Djevojčice smo mi

Poklonimo se svi!

Znate onako,

ljupko i lako!

Mi  smo  dječaci,

Baš smo jaki !

U školi smo dobri đaci !

Svi redamo petice,

Baš kao lego kockice!

Prijatelji svi smo dobri,

Poslije svađe nismo modri!

Humor nam je jača strana,

Smijemo se svakog dana!

Zajednica smo jedna mi,

Glasamo protiv nasilja svi!

Inspirativni smo ko bandera,

Dobrodošli: ovo je nova era!

Rime smo pisali zajedno mi

A pjesmu ćemo završiti na jen, dva , tri!

 

Bitno je naglasiti da, iako u hotelu nije bilo interneta, većina učesnika se složila da im je ovo bilo najbolje druženje ikad: “Ovdje nije bilo interneta i to je upravo ono što nas je povezalo! Puno vremena bez gledanja i tipkanja telefona je doprinijelo da upoznamo nove prijatelje i doživimo nezaboravna iskustva“ – kazali su mnogi od njih.

Iskustvo koje su budući vršnjači edukatori stekli i koje će ponijeti sa sobom, omogućiće im, kako oni sami kažu, da „kada se vratimo  u svoju školu, znaćemo riješiti neke probleme i znaćemo kako postupiti u konfliktnim situacijama.“

Europa.ba