Program Evropske unije za oporavak od poplava proširuje svoje aktivnosti na ekonomskom oporavku, zadržavanju i stvaranju 5.500 radnih mjesta

EU Program za oporavak od poplava danas je pokrenuo drugu fazu podrške malim i srednjim preduzećima (MSP) pogođenim poplavama iz maja 2014. godine, a kako bi mogli ponovno pokrenuti i dodatno povećati svoj obim proizvodnje prije poplava.

Prva faza podrške malim i srednjim preduzećima u okviru ovog Programa je uspješno provedena u 2014. godini, uz učešće 56 preduzeća. Zbog učinkovitosti i operativnih ušteda, Program je proširio svoju podršku na dodatno 61 preduzeće, čime je ukupan broj podržanih malih i srednjih preduzeća dosegao 117.

Grantovi Evropske unije za ova preduzeća u cilju podrške njihovom ekonomskom oporavku do sada su generirali značajne nove prihode i sačuvali i stvorili 5.500 radnih mjesta. Ovaj veliki uspjeh je važan ne samo za preduzeća koja su korisnici ove podrške, već i njihove zajednice, imajući u vidu da njihovo učešće u lokalnoj trgovini i privredi omogućuje dalji poticaj za razvoj“, istakao je šef Kooperacija pri Delegaciji EU u BiH, Melvin Asin.

Komponenta privrednog oporavka u okviru EU Programa za oporavak od poplava jeste od velike važnosti, imajući u vidu da pomaže zajednicama pogođenim poplavama da se vrate na put ekonomskog rasta koji je čak i veći od onog očekivanog prije poplave.

Privredni oporavak i razvoj je naš zajednički cilj. EU Program za oporavak od poplava koji mi implementiramo pomaže u ostvarivanju tog cilja tako što ekonomski pad u zajednicama pogođenim poplavama pretvara u ekonomski rast i prosperitet“, istaknula je zamjenica rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, Zahira Virani.

Poplave su imale negativan utjecaj na ova preduzeća zbog smanjenja njihovih proizvodnih kapaciteta uslijed gubitka opreme i oštećenja pogona, ali i njihovih kapaciteta za osiguranje potrebnih sirovina, zbog čega su izravno ugrožena radna mjesta.

Preduzeća koja su odabrana za korisnike grantova EU prošla su rigorozan proces prijave i provjere.

Da nismo dobili podršku Evropske unije, morali bismo zatvoriti preduzeće i ostaviti više od 30 ljudi bez posla. Zahvaljujući primljenoj pomoći uspjeli smo ponovo pokrenuti našu proizvodnju i zaposliti još 20 ljudi. Sada imamo oko 60 zaposlenih i cilj nam je dodatno proširiti našu proizvodnju i tržište“, rekla je Rankica Panić, direktor Premijer d.o.o, preduzeća tekstila iz Doboja.

Pored malih i srednjih preduzeća, EU Program za oporavak od poplava, putem svoje komponente ekonomskog oporavka također pomaže 1.270 komercijalnih poljoprivrednih proizvođača i farmera kroz ukupnu investiciju od 5,26 miliona eura.

EU Program za oporavak od poplava u vrijednosti od 43,52 miliona eura finansira Evropska unija u iznosu od 42,24 miliona eura, a provode ga UNDP, UNICEF i IOM.

Za više informacija o ekonomskim aktivnostima Programa, molimo pogledajte brošuru http://archive.europa.ba/?p=38567.

 

Europa.ba