Regionalna saradnja od ključne važnosti za evropski put BiH – zaključak panel diskusije u EU Info Centru

EU Info Centar u Bosni i Hercegovini je organizovao panel diskusiju na temu „Regionalna saradnja Višegradske grupe i EU integracije” sa ambasadorima Višegradske grupe zemalja u prostorijama EU info centra 26. februara 2016. g. Studenti koji su učestvovali u diskusiji imali su priliku saznati više o regionalnoj saradnji zemalja Višegradske grupe u kontekstu EU integracija.

Višegradska grupa, poznata kao i Višegradska četvorka ili samo V4, je savez četiri zemlje Centralne Evrope – Republike Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke – oformljen s ciljem unapređenja njihovog procesa EU integracije kao i poboljšanja saradnje članica saveza.

Jakub Skalnik, ambasador Republike Češke, zemlje koja trenutno predsjedava Višegradskom grupom, je objasnio inicijativu za regionalnom saradnjom. „Ove godine obilježavamo 25 godina postojanja V4. Nakon ‘pada Željezne zavjese’, čime je okončana podjela Evrope, postojao je strateški cilj da se sve naše zemlje vrate u Evropu, i pristupe EU jer su oduvijek i pripadale evropskoj civilizaciji,“ objasnio je ambasador Skalnik.

„Veoma je bitno naglasiti da Višegradska grupa predstavlja poseban politički koncept, budući da nije pokrenuta od strane političara, već naroda i disidenata iz ovih zemalja u kasnim 80-tim godinama,“ istakao je ambasador Poljske, Andrzej Krawczyk, te se složio sa komentarima studenata da BiH može naučiti korisne pouke od Višegradske grupe po pitanju regionalne saradnje.

Ambasador Mađarske, Jozsef Negyesi, je opisao regionalnu saradnju zemalja Višegradske četvorke kao veoma značajnu, unatoč činjenici da su sve zemlje ove četvorke već članice EU. Prilikom odgovaranja na pitanja učesnika, pozvao je studente da djeluju u smjeru integracije BiH u EU tokove.

„Put ka EU nije jednostavan, ali predstavlja proces učenja. Ovo je vaša zemlja, i vi predstavljate mladu generaciju koja može promijeniti stanje u BiH, a zemlje Višegradske četvorke vas podržavaju na tom putu,” zaključio je ambasador Negyesi.

Međusobna podrška tokom procesa EU integracija je jedan od ključnih rezultata zemalja Višegradske grupe prema riječima ambasadora Republike Slovačke, Jana Pšenice. „Slovačka je u 90-tim godinama dosta zaostajala u odnosu na Republiku Češku, Poljsku, i Mađarsku kada je riječ o procesu EU integracija, ali su nam naši partneri unutar V4 pružili političku i praktičnu podršku, i kao što znate, zajedno smo pristupili EU,“ izjavio je ambasador Pšenica.

Tokom diskusije, studenti su također imali priliku da saznaju više o stipendijama koje su dostupne u okviru V4 fondova, kao i fondova ove četiri zemlje zasebno.

Panel diskusija predstavlja jednu u nizu panel diskusija sa ambasadorima zemalja članica EU koje EU Info Centar organizuje širom BiH sa fokusom na predstavnike civilnog društva, poslovni sektor, akademsku zajednicu, studente i druge sudionike uključene u proces EU integracija.

Povodom obilježavanja 25 godina postojanja Višegradske grupe, EU Info Centar je također organizovao i tematsku izložbu u saradnji sa Višegradskom četvorkom.

Izložba u prostorijama EU Info Centra (na adresi: Skenderija 3a, Sarajevo) će biti otvorena do 3. marta, radnim danima od 09:30 do 17:30.

Europa.ba