Izložba studentskih radova i panel diskusija na temu ljudskih prava na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu

EU Info Centar u BiH, u saradnji sa Akademijom likovnih umjetnosti u Sarajevu je 2. marta 2016. godine organizovao izložbu umjetničkih radova studenata i panel diskusiju na temu ljudskih prava. Marina Finci, dekanesa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu je u svom uvodnom obraćanju pohvalila kreativnost studenata, te istakla da je stručni žiri imao izazovan zadatak prilikom odabira 12 najboljih umjetničkih radova.

Prilikom svog izlaganja na panel diskusiji, Massimo Mina, šef Odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH je istakao da EU pruža finansijsku pomoć BiH u mnogim oblastima ljudskih prava. „Mladi i studenti su jedan od prioriteta EU, kao i razvoj demokratije i poštivanje ljudskih prava, ne samo u zemljama članicama EU, već i u svim ostalim zemljama,” rekao je Mina, i dodao da će EU nastaviti da podržava institucije i organizacije civilnog društva koje promovišu poštivanje ljudskih prava.

Suzana Jašarević, direktorica Hilfswerk Austria International za BiH, je predstavila projekt „ROMA ACTION” koji se bavi socio-ekonomskom inkluzijom romske populacije u BiH putem stambenog zbrinjavanja i socio-ekonomskih mjera, a kroz koji je pružena pomoć za oko 150 romskih porodica prilikom rješavanja stambenih pitanja.

Sanela Bešić, izvršna direktorica udruženja „Kali Sara” je govorila o projektu „Ujedinjeni za inkluzivno i nediskriminatorno obrazovanje romske djece u Kantonu Sarajevo“, na taj način prikazujući svakodnevnu borbu romske djece u bh. obrazovnim sistemima.

Saša Gavrić, izvršni direktor Sarajevskog otvorenog centra je predstavio rezultate projekta „Unapređenje prava lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih i transrodnih osoba u BiH u skladu sa EU standardima” koji je trenutno usmjeren na razvoj Akcionog plana za unapređenje prava LGBT zajednice.

EU info centar je pozvao četiri akademije likovnih umjetnosti u BiH da naprave umjetnička djela na temu kulturno i prirodno naslijeđe (Trebinje); voda i okoliš (Banja Luka); ljudska prava (Sarajevo); i djeca i obrazovanje (Široki Brijeg). Završna izložba radova studenata sve četiri akademije održati će se u Banja Luci. Stručni žiri za odabir radova koji se sastoji od predstavnika četiri umjetničke akademije nagraditi će po jednog pobjednika iz svake umjetničke akademije studijskom posjetom jednoj od najboljih evropskih umjetničkih akademija, Akademiji likovnih umjetnosti Brera u Milanu.

EU info centar je projekt koji finansira Evropska unija i ima za cilj povećanje razumijevanja bh. građana o EU, njenim institucijama, politikama i programima te o odnosima BiH i EU.

Europa.ba