Dokumentarni film o bivšem poljskom premijeru Tadeuszu Mazowieckom prikazan u EU info centru

EU info centar u saradnji sa Ambasadom Republike Poljske u BiH organizovao je projekciju dokumentarnog filma posvećenog životu i radu bivšeg poljskog premijera Tadeusza Mazowieckog, u Sarajevu, 17. marta. Nakon projekcije uslijedio je razgovor sa Konstantyem Gebertom, poljskim novinarom, jevrejskim aktivistom i piscem, koji je bio pomoćnik Mazowieckog dok je bio specijalni izvjestilac Komisije UN-a za ljudska prava na području bivše Jugoslavije 1990-ih godina.

Ambasador Poljske u BiH Nj.E. Andrzej Krawczyk pozdravio je prisutne ističući da je zaostavština Mazowieckog jednako važna u BiH  kao i u njegovoj domovini.

U razgovoru nakon filma Gebert je iznio mnogo zanimljivih činjenica o radu Mazowieckog u BiH za vrijeme posljednje decenije 20. vijeka, približivši njegov rad svima zainteresovanima za savremenu historiju Bosne i Hercegovine. „Bio sam sa njim kada je dao ostavku zbog Srebrenice. Pokušao sam ga nagovoriti da ne daje ostavku, ali mi je rekao – Ne mogu da se pretvaram, da branim ljudska prava pod zastavom UN nakon svega“,  rekao je Gebert.

Prikazujući rad i djelo Mazowieckog mlađoj generaciji Gebert se prisjetio jedne situacije u Mostaru. „Prije nekoliko godina, kada sam u Mostaru govorio o Mazowieckom, neko je rekao –Mazowiecki, on je bio normalno ljudsko biće. I to je upravo ono što je on bio, normalno ljudsko biće, a normalna ljudska bića ne dopuštaju drugim ljudima da ih koriste kao alibi, instrument ili pokriće za nešto drugo“, kazao je Gebert ističući koliko je važno sjetiti se velikih ljudi koji su dali veliki doprinos čovječanstvu i promjenama u Evropi i regiji. „Ovom posebnom prilikom, želimo mu pokazati ljubav i zahvalnost što smo imali privilegiju biti s čovjekom poput njega i vidjeti kako donosi promjene u ovoj regiji“, rekao je Gebert.

Europa.ba