Obuka o smanjenju rizika od katastrofa organizovana u okviru EU Programa prekogranične saradnje

U ponedjeljak, 28.03.2016. godine, u Mostaru je otvoren četverodnevni prekogranični trening o smanjenju rizika od katastrofa. Riječ je o naprednom treningu namjenjenom pripadnicima službi zaštite i spašavanja iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koji se realizuje u sklopu projekta “Prekogranična zaštita od požara“, kojeg  finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Trening o smanjenu rizika od katastrofa otvoren je obraćanjima pomoćnika ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje dr. Samira Agića, direktora FORS Montenegro Veselina Šturanovića, direktora INZA Sarajevo Edina Graplije i direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Veseljka Eleza.

Predavači na treningu su prof.dr. Vesela Radović i dr. Proda Šećerov iz Republike Srbije.

Prvog dana treninga, učesnici su imali priliku slušati predavanja o ključnim konceptima smanjenja rizika od katastrofa, od Hyogo do Sendai okvira, međunarodnoj pomoći u zaštiti i spašavanju (propisima, zahtjevima i koordinaciji), te značaju identifikacije i procjene rizika.

Također, tokom treninga će biti riječi o praćenju i evaluaciji strategija smanjenja rizika od katastrofa, Mehanizmu civilne zaštite (strukturi, ulozi i mogućnostima), EU smjernicama za smanjenje rizika od katastrofa, mehanizmima jačanja učešća različitih aktera u upravljanju rizicima od katastrofa, prepoznavanju problema i prijedlozima rješenja prilikom čega će učesnici biti provedeni kroz projektnu ideju.

Tokom treninga poseban naglasak će biti stavljen na značaj prekogranične saradnje u smanjenju rizika od katastrofa, jačanje svijesti o opasnostima, ulogu obrazovanja i medija u razvoju sigurnosne kulture, te na rano upozoravanje i razvoj kapaciteta za odgovor na vanredne situacije i katastrofe.

Prekogranični trening o smanjenju rizika od katastrofa završava se 31.03.2016. godine, svečanom dodjelom certifikata učesnicima.

Europa.ba