Trebinjske lađe ponovo zaplovile uz podršku Evropske unije

Zahvaljujući podršci Evropske unije, sa obnovljenog doka u Trebinju isplovilo je deset lađa koje će biti dostupne svim turistima i građanima Trebinja. U cilju obnove bogatog kulturno- historijskog naslijeđa Trebinja i Nikšića, projekat Stare staze bezvremenog naslijeđa i tradicije revitalizirao je bogatu historiju i turističku ponudu pograničnog područja.

„Otvaranjem ove zaista lijepe turističke atrakcije imamo priliku podržati promociju izvanredne kulturne baštine regiona i istražiti sve ljepote i potencijale područja. Do sada je u projekte prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore uloženo više od 8 miliona eura. Ljudi iz ovih područja imaju iste ciljeve i uvijek nam je drago kada Evropska unija ima priliku podržati inicijative koje doprinose ekonomskom i društvenom razvoju,“ istakao je Richard Maša, šef Kooperacija Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Turističkim obilaskom kulturno-historijskog naslijeđa uz rijeku Trebišnjicu simbolično je započeta turistička sezona Trebinja. S obnovljenog starog doka u prvu plovidbu isplovilo je pet od deset lađa koje su obezbijeđene kroz projekat, te su se građani Trebinja prisjetili tradicionalnih trka lađa između dva mosta koje su se održavale od sredine prošlog stoljeća.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja iskazao je zadovoljstvo mogućnosti učestovanja u projektu prekogranične saradnje te značaj uspješne realizacije za dalji razvoj grada. „Projekat je višestruko značajan, ne samo za turiste, već i za sve Trebinjce koji ponovo imaju priliku uživati u našoj tradiciji,“ rekao je Ćurić.

Projekat “Život na granici Bosna i Hercegovina – Crna Gora: Stare staze bezvremenog nasljeđa i tradicije” u vrijednosti od preko 300.000 eura, podržava Evropska unija i  provodi se na području grada Trebinja i općine Bileća u BiH te općina Nikšić i Plužine u Crnoj Gori.  Zajedničkom saradnjom pogranična područja nastoje razviti funkcionalnu međusektorsku saradnju i povezati kulturno-historijsku i prirodnu baštinu sa turizmom u prekograničnom području. Više od 40 valorizovanih kulturnih, historijskih i prirodnih lokacija će biti obogaćeno novom turističkom ponudom koja se zasniva na promociji iznimnog kulturnog naslijeđa.

Kroz projekte prekogranične saradnje, Evropska unija nastoji podržati mogućnosti za saradnju i jačanje sektorske podrške razvoja kulturne baštine i turizma regiona. Prekograničnom saradnjom nastoji se potaknuti stvaranje i promocija zajedničkih prekograničnih proizvoda, poticanjem partnerstava u kulturi i turizmu te obnavljanjem zanemarene kulturne baštine.

Europa.ba