Inovativnim umom do pametnih škola u BiH

„Energetska efikasnost nije trošak nego investicija“ moto je završnog foruma projekta Pametne škole koji finansira Evropska unija. Projekat prekogranične saradnje okupio je 12. juna stručnjake iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore kako bi unaprijedili energetsku efikasnost sedam škola sa područja Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavke županije iz Hrvatske.

„Projektom Pametne škole uspjeli smo pokazati da smo pored velikih finansijskih ušteda koje proizilaze iz energetske obnove također značajno unaprijedili i životne standarde učenika. Posebnu pažnju posvetili smo educiranju i promjeni svijesti, imajući u vidu da je naša završna analiza pokazala da je na jedan euro investiran u energetsku efikasnost, povrat 1,5 eura“ rekao je Adi Tanović ispred Centra za razvoj i podršku, nosioca projektnih aktivnosti.

Tokom projekta, održano je i takmičenje škola u štednji energije u kojem je učestvovalo 105 osnovnih i srednjih škola, educirana su 42 uposlenika škola u oblasti energetskog menadžementa i podržano je 19 mladih inovatora iz oblasti primjene obnovljivih izvora energije. Osnovnim i srednjim školama iz Tuzle, Kladnja, Srebrenika, Gradačca obnovljene su fasade i izvršeni dodatni infrastrukturni radovi zahvaljujući čemu su već nakon jedne sezone troškovi grijanja smanjeni za oko 40%.

 „Evropska unija i njene članicu ulažu velike napore u energetsku efikasnost i podizanje svijesti o obnovljivim izvorima energije,“ istakao je Ljubomir Majdandžić, profesor Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija iz Osijeka. „Evropska unija godišnje uvozi 420 milijardi eura energije, uglavnom naftu, plin i električnu energiju, što na dnevnoj osnovi iznosi skoro milijardi eura. Prema procjenama Evropske unije, ustanove kao što su vrtići, škole, zdravstvene i javne ustanove bi trebale biti obnovljene, a preko 3% tih zgrada bi trebalo obnoviti u skladu sa smjernicama Evropske unije o energetskoj efikasnosti,“ rekao je Majdandžić.

Osman Puškar, ministar privrede Tuzlanskog kantona pohvalio je rezultate projekta, posebno međunarodu saradnju i saradnju s nevladinim sektorom. „Vlada Tuzlanskog kantona je prepoznala vrijednost ovakvih projekata, i njihov doprinost u privlačenju stranih investicija i korištenju evropskih fondova.  Ovo je projekat koji pokazuje da se može bolje i kvalitetnije raditi a učinci bi trebali biti mnogo veći. Mi želimo da zajedno s nevladinim sektorom nastavimo raditi i realizovati projekte koji unapređuju životne standarde naših građana,“ rekao je ministar Puškar.

Inovativnim umom do pametnih škola je projekat ITERREG IPA CBC programa prekogranične saradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore koji Evropska unija finansira u iznosu od 1,6 miliona eura.

Za više informacija o projektu posjetite: http://crp.org.ba/interreg-prekogranicni-projekat-2/

Europa.ba