EU info centar nagradio četvero bh. studenata likovne umjetnosti studijskom posjetom akademiji Brera u Milanu

Završna izložba 48 umjetničkih radova studenata likovnih akademija u BiH je otvorena u Banjoj Luci 30. marta  2016. godine. Izložba je rezultat saradnje EU info centra (EUIC) i sve četiri bh. akademije likovnih umjetnosti: Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju i Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg. Četvero studenata, po jedan sa svake akademije, su nagrađeni za najbolje radove trodnevnom studijskom posjetom prestižnoj Akademiji likovnih umjetnosti Brera u Milanu.

Otvarajući izložbu, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark je pohvalio napore i predanost svih uključenih u ovu inicijativu EU info centra izrazivši zadovoljstvo što je umjetnost u BiH u punom jeku.

„Često u EU govorimo o zajednici vrijednosti, a umjetnost je jedan od načina da se izraze zajedničke vrijednosti koje se, opet, oslanjaju na slobodu izražavanja. Također, naglasio bih vrijednost, ne samo umjetnika, nego i njihovih nastavnika. Moram reći da ne postoji samo jedna umjetnost, a ako zemlja bude napredovala ka EU bit ćete još više integrisani u umjetnost EU, čiji ste dio već na neki način“,  rekao je ambasador Wigemark.

Nagrađeni studenti su Nina Ninković, Akademija umjetnosti u Banjoj Luci, Martin Frljić, Akademija likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, Sonja Beloš, Akademija likovnih umjetnosti u Trebinju i Ajla Salkić, Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu. Izložbi je prisustvovalo više od 40 studenata i njihovih profesora koji su sudjelovali u inicijativi.

EU info centar je pozvao četiri akademije likovnih umjetnosti u BiH da naprave umjetničke radove na temu kulturno i prirodno naslijeđe (Trebinje); voda i okoliš (Banja Luka); ljudska prava (Sarajevo); i djeca i obrazovanje (Široki Brijeg). Finalnoj izložbi u Banjoj Luci prethodile su izložbe i panel diskusija u pojedinim akademijama u kojima su sudjelovali predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH, organizacija civilnog društva i građani. Komisija za izbor radova sastavljena od predstavnika četiri umjetničke akademije je izabrala po jednog pobjednika sa svake akademije umjetnosti te ih nagradila studijskom posjetom Akademiji likovnih umjetnosti Brera u Milanu, koja će se održati od 17. do 21. aprila 2016. godine.

EU info centar je projekt koji finansira Evropska unija i ima za cilj povećanje razumijevanja bh. građana o EU, njenim institucijama, politikama i programima te o odnosima BiH i EU.

Europa.ba