U Banjaluci predstavljene mogućnosti programa “Kreativna Evropa” za kulturni i audiovizuelni sektor

EU info centar u BiH i Desk Kreativna Evropa BiH su organizovali obuku za novinare i prezentaciju o EU programu ‘Kreativna Evropa’ 14. aprila u Banjaluci. Preko 50 predstavnika medija i stručnjaka iz kulturnog i audiovizuelnog sektora su imali priliku da steknu neophodno praktično znanje vezano za izvještavanje i pripremu aplikacija za ovaj program.

‘Kreativna Evropa’ je okvirni program Evropske komisije za podršku kulturnom i audiovizuelnom sektoru. Sa ukupnim budžetom od 1,46 milijardi eura, ovaj program ima za cilj da podrži kulturni i kreativni sektor pri iskorištavanju mogućnosti digitalnog doba i globalizacije te obezbijedi evropskim kulturnim i medijskim sektorima pristup novim međunarodnim prilikama, tržištima i publici.

Zoran Galić, voditelj potprograma MEDIA u sklopu Deska Kreativna Evropa BiH je istakao da često zanemareni sektori mogu imati koristi od ovog programa. Osim bh. filmskih stvaraoca, kojima su najčešće odobreni projekti u okviru Kreativne Evrope, Galić očekuje veći angažman biblioteka, pozorišta, izdavača i ostalih.

Ja čvrsto vjerujem da bh. kulturni sektor može proizvesti dobre ideje i finansijski ih realizovati putem ovog programa. Desk Kreativna Evropa BiH je tu za vas da vam pomogne da to ostvarite. Iščekujemo pitanja i ideje, i na usluzi smo vam u bilo koje vrijeme“, rekao je Galić.

Dimitrije Tadić, voditelj Deska Kreativna Evropa Srbija, je predstavio korisne informacije i savjete vezane za razvoj projektnih ideja kao i postupka apliciranja. Kao što je i objasnio, organizacije iz BiH trebaju da pronađu partnera iz države članice EU da bi mogle sudjelovati u programu.

Desk Kreativna Evropa u Srbiji djeluje više od 10 godina i ja vjerujem da ‘Kreativna Evropa’ pruža jedinstvenu priliku bh. organizacijama i institucijama da sarađuju sa partnerima iz EU i regiona i da razviju održiva partnerstva u budućnosti. Lična saradnja često traje duže od samog projekta”, Tadić je rekao.

Pojedinici i organizacije koji su zainteresovani za prijavu projekata, više informacija mogu naći na stranicama:

Otvoreni pozivi: http://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/calls/index_en.htm

Više informacija o programu ‘Kreativna Evropa’ u BiH nađite na stranici www.kreativnaevropa.ba

 

Europa.ba