700. godišnjica rođenja kralja Karla IV: Projekcija igranog filma i izložba u EU info centru

EU info centar u BiH i Ambasada Republike Češke su organizovali projekciju poznatog češkog igranog filma „Noć na Karlštejnu“ i otvorili tematsku izložbu povodom obilježavanja 700 godina od rođenja Karla IV, kralja Češke i cara Svetog rimskog carstva, u prostorijama EU info centra 13. juna 2016.

Prilikom otvaranja izložbe, ambasador Republike Češke u BiH Nj. E. Jakub Skalnik je istakao vječni značaj vladavine kralja Karla IV.

„Osobenost Karla IV je bila šarolika i raznovrsna, ali najvažnije je to da je bio dobar državnik, diplomata i vizionar – njegova ideja o snažnoj i centralizovanoj Evropi, bez ratova,  još vrijedi i aktuelna je i u današnje vrijeme“, rekao je ambasador Skalnik.

Iako, s jedne strane, mjuzikl/komedija iz 1984. „Noć na Karlštejnu“, u režiji Zdeněka Podskalskýa, opisuje vladavinu kralja Karla IV na ponešto opušten i zabavan način, s druge strane, izložba 15 panela se fokusira na njegovu historijsku ulogu kao ambicioznog, suverenog, oštroumnog političara i urbanističkog vizionara.

Izložba će biti otvorena za javnost u prostorijama EU info centra (adresa: Skenderija 3a, Sarajevo) do 24. juna, radnim danima od 9:30 do 17:30h.

Karlo IV (1316 – 1378), kralj Češke i car Svetog rimskog carstva, izdvaja se kao jedna od najvažnijih ličnosti češke i evropske historije. Tokom 2016. godine, na njegovu 700. godišnjicu rođenja, Republika Češka organizovat će mnoge prigodne događaje, uključujući filmske projekcije i izložbe.

Europa.ba