EU otvorila Info ured u Mostaru i obilježila Sedmicu mobilnosti

Put evropskih integracija se podudara sa potrebama bh. građana, jer oni žele promjene i približiti se Evropi, što se upravo i dešava“, rekao je Jan Snaidauf, šef sekcije za politička i ekonomska pitanja u Delegaciji EU u BiH, prilikom otvaranja EU Info ureda u  Mostaru 20.9.2016. godine. Snaidauf je podsjetio da je Vijeće EU za opšte poslove upravo 20.9. pozvalo Evropsku komisiju da dostavi svoje mišljenje o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine, što predstavlja značajan korak BiH na evropskom putu.

„Informativni ured EU u Mostaru će također omogućiti više kontakata između građana i EU putem organizacije manifestacija poput ove danas povodom obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti u Mostaru,“ dodao je Snaidauf.

Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika Mostara je naglasila značaj pružanja relevantnih informacija vezanih za EU građanima Mostara. „Novootvoreni ured u Mostaru će raditi na pružanju važnih informacija o EU građanima Mostara i Hercegovine, i jako mi je drago čuti da će njihove akivnosti obuhvaćati rad na terenu sa mnogobrojnim organizacijama i institucijama u čitavoj Hercegovini“, zaključila je Komadina.

Osim otvorenja EU Info ureda, EU Info Centar je obilježio Evropsku sedmicu mobilnosti biciklijadom oko grada u kojoj je učestvovalo oko dvije stotine biciklista svih starosnih dobi.

Svake godine, od 16. do 22. 9. građani širom Evrope obilježavaju Evropsku sedmicu mobilnosti, koja završava slavnim ‘Danom bez automobila’. Ove godine, građani u preko 2000 gradova će učestvovati u mnogobrojnim manifestacijama posvećenim održivom urbanom saobraćaju. 2016. godine, fokus ove kampanje je na pametnoj i održivoj mobilnosti pod sloganom ‘Pametna mobilnost. Snažna ekonomija.’

Povodom Evropske sedmice mobilnosti, EU Info Centar je pokrenuo mobilnu aplikaciju ‘Smart Step’ s ciljem promocije smanjenja karbonskih emisija time što će se više šetati a manje koristiti prevozna sredstva koja zagađuju okoliš.  Najuporniji šetači i učesnici biciklijade u Mostaru su nagrađeni sportskom opremom.

 

Europa.ba