EU izdvojila 8,4 miliona eura za prekograničnu saradnju Bosne i Hercegovine i Crne Gore

Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH (DEI) i Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u BiH su 25. oktobra u Mostaru organizovale uvodni sastanak povodom objave prvog poziva za dostavljanje projektnih prijedloga u okviru IPA II Prekograničnog programa BiH – Crna Gora 2014-2020.

Opći cilj ovog programa je održiv razvoj u prekograničnom području između Bosne i Hercegovine i Crne Gore čija je vrijednost 8,4 miliona eura, od čega će 3.240.000 eura biti dodijeljeno u prvom pozivu.

Šefica Odsjeka za prekogranične, međunarodne i posebne programe pomoći EU BiH u Direkciji za evropske integracije Bosne i Hercegovine Nada Bojanić je obavijestila učesnike o prioritetima u okviru prvog poziva za dostavljanje projektnih prijedloga koji je otvoren do 2. decembra 2016. godine.

Programom su definisana tri prioriteta: podrška zapošljavanju sa posebnim fokusom na inkluziju ugroženih skupina, zaštita okoliša, te promocija turističkog i kulturnog naslijeđa“, rekla je Bojanić.

Program menadžer u Delegaciji EU u BiH Edbera Biković je istakla da je jedan od glavnih ciljeva prekograničnog programa i osnaživanje dobrosusjedskih odnosa, stabilizacija regije, kao i socio-ekonomsko jačanje često zanemarenih graničnih područja.

Ivana Glišević Đurović, v.d. generalne direktorice za koordinaciju programa pomoći EU pri Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore je navela da je prekogranična saradnja između Crne Gore i Bosne i Hercegovine u sklopu prethodnog IPA I programa započela 2007. godine, te naglasila da je do sada realizovano 35 sličnih projekata.

Novi program nudi značajne mogućnosti i ja sam sigurna da će podnosioci projektnih prijedloga iskoristiti ovu priliku da nastave sa prethodno uspostavljenim partnerstvima, stvore nova te realizuju i veći broj projekata“, zaključila je Glišević Đurović.

Program menadžer u Delegaciji EU u BiH Ljiljana Pandžić je iznijela više detalja o prvom pozivu za dostavljanje projektnih prijedloga. „Prvi poziv u vrijednosti od 3.240.000 eura će se fokusirati na projekte koji imaju 2 posebna cilja, unapređenje uslova zaposlenja i socijalne inkluzije ugroženih skupina, kao i turističke ponude osnovane na prirodnom i kulturnom naslijeđu“, rekla je Pandžić.

U drugom dijelu izlaganja, učesnici su se imali priliku upoznati sa opštim karakteristikama programa, nakon čega je uslijedio Info dan na kojem su predstavljeni posebni uslovi prvog poziva.

Prvi poziv za dostavljanje projektnih prijedloga u okviru IPA II Prekograničnog programa Bosna i Hercegovina – Crna Gora, 2014 – 2020, u vrijednosti od 3,24 miliona eura je objavljen 17. oktobra 2016. godine i bit će otvoren do 2. decembra 2016. godine.

Aktivnosti Info dana se nastavljaju i tokom narednih dana u Trebinju, Herceg Novom i Nikšiću.

Svi dokumenti neophodni za dostavljanje projektnih prijedloga i podaci o oglašenom pozivu su dostupni na linku: poziv za dostavljanje projektnih prijedloga Prekogranična saradnja BiH-Crne Gore 2014-2020

 

Europa.ba