Regionalni stambeni program: 24 povratničke porodice iz Dervente dobile ključeve novih stambenih jedinica

Dvadeset četiri povratničke porodice iz Dervente su primile ključeve stambenih jedinica izgrađenih i obnovljenih u sklopu Regionalnog stambenog programa 10. februara 2017. godine.

Massimo Mina, voditelj Odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji Europske unije u BiH je pohvalio napore svih učesnika na projektu naglasivši značaj pružanja adekvatnih životnih uslova povratnicima. „Održivost Regionalnog stambenog programa se oslanja na kapacitet ciljanih opština da obezbijede neophodne socioekonomske uslove kako bi se, pored stambenih rješenja, omogućila iintegracija u lokalne zajednice, “, rekao je Mina, dodavši da „EU ima za cilj podršku sistemu u kojem su dostupna sredstva raspodijeljena na osnovu potreba i objektivnih kriterija ranjivosti, te da se ista iskoriste na učinkovit način“.

Josip Ravlić, jedan od korisnika projekta je podsjetio da je njegova porodica čekala na ovaj trenutak 24 godine. „Moj će se otac vratiti ovamo, a i ja isto, ali, u ovom trenutku nisam u mogućnosti da to učinim. Prvo što moram je da potražim neki posao ovdje“, zaključio je Ravlić.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH je istakla da, prema njenim riječima, regionalna saradnja dovodi do jače stabilnosti i sigurnosti u regiji čija je budućnost u Evropskoj uniji. „Zajedničko rješenje za ovo regionalno pitanje dovodi do jačanja dobrosusjedskih odnosa. U BiH, do sredine 2018. godine, planiramo obezbijediti stambene jedinice za 2.000 povratničkih porodica u 73 grada i opštine kroz 4 podprojekta u vrijednosti od BAM 87 miliona“, zaključila je Borovac.

Milorad Simić, gradonačelnik Dervente je izrazio nadu da će preostali broj povratničkih kuća u Derventi biti obnovljen u skoroj budućnosti, te obećao maksimalnu podršku lokalnih vlasti u ovom procesu.

Regionalnim stambenim programom je predviđeno stambeno zbrinjavanje skoro 27.000 domaćinstava, ili oko 74.000 izbjeglica i raseljenih osoba u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Ukupna vrijednost ovog programa je približno EUR 584 miliona tokom pet godina, a EU je najveći donator sredstava s učešćem od EUR 240 miliona.

Finansijski doprinos su obezbijedile i vlada Sjedinjenih američkih država, kao i vlada Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i ostali donatori. Projekat su podržali u velikoj mjeri i Visoki komeserijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice i Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi.

Nakon predaje ključeva, obilježen je početak radova na obnovi stare zgrade bolnice, koja će pružiti smještaj za 50 izbjeglica i raseljenih lica koji trenutno borave u kolektivnim centrima. Radovi na obnovi ovog objekta su dio projekta Banke Vijeća Evrope II – CEB II Ovaj projekat je sufinansiran kroz zajam Banke Vijeća Evrope i bespovratna sredstva s ciljem zatvaranja 121 kolektivna centra u Bosni i Hercegovini, obezbijedivši trajna stambena rješenja za više od 7.000 osoba koje još žive u kolektivnom i privremenom smještaju širom zemlje.

 

 

Europa.ba