Solidarnost za najranjivije, osnovni princip djelovanja Regionalnog stambenog programa

“Nakon 27 godina, konačno imamo nešto svoje,“ rekla je Slađana Perendija, koja je zajedno sa pet drugih porodica primila ključeve novih stanova izgrađenih u okviru Regionalnog stambenog programa. za podršku najranjivijim porodicama u BiH. Evropska unija, kao najveći donator Regionalnog stambenog programa, je do sada pomogla da se izgradi oko 1500 stambenih jedinica i obezbijedi trajan i pristojan smještaj za raseljena i izbjegla lica, nakon decenija provedenih u privremenim i neuslovnim životnim uvjetima.

„Ovaj program nastoji dati nadu i krov nad glavom najranjivijim građanima u Bosni i Hercegovini. Evropska unija se zasniva na dva principa: miru i solidarnosti.  Ovi principi su veoma bitni i u Bosni i Hercegovini te su razlog našeg prisustva ovdje. Vi znate šta znači živjeti u miru, ali solidarnost je nešto što živimo svaki dan. Sretni smo što smo dio ovog programa i što možemo podržati najranjivije,“ naglasio je ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Sattler je posjetio novoizgrađenu zgradu u Istočnom Sarajevu, jednu od tri zgrade izgrađene zahvaljujući uštedama ostvarenim na projektu. Novim stanarima je također obećan i pristupni put koji će lokalne vlasti realizovati u narednih par mjeseci.

Predstavnici Sekretarijata za raseljena lica i migracije Republike Srpske i Ministarstva ljudskih prava i izbjeglica Bosne i Hercegovine naglasili su da je program do sada ostvario konkretna i održiva rješenja. Istakli su da će se kroz nove faze programa koje trebaju započeti uskoro, nastojati osigurati prikladna socio-ekonomska skrb za još veći broja građana.

„Naša obaveza je da se borimo za društvenu jednakost za sve građane. Najveći napredak programa se ogleda u činjenici da ovih šest porodica sada imaju krov nad glavom. Sigurni smo da ćemo kroz Regionalni stambeni program pomoći građanima da žive dostojnim životom,“ rekao je Ljubiša Ćosić, načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo.

Evropska unija je donirala više od 230 miliona eura za Regionalni stambeni program kako bi se obezbijedila trajna stambena rješenja za izbjeglice, interno raseljene osobe i povratnike, kroz gradnju stanova u stambenim zgradama i obnovu kuća. Krajnji cilj programa je do 2021. godine izgraditi oko 3200 stambenih jedinica u Bosni i Hercegovini.

Za više informacija molimo posjetite: http://regionalhousingprogramme.org/

Europa.ba