“Napokon imamo pristojan dom”: 30 ugroženih porodica RHP useljava u nove domove u Derventi

U općini Derventa u Bosni i Hercegovini (BiH) je 12. februara vladala vesela atmosfera, predstavnici i korisnici Regionalnog stambenog programa (RHP) okupili su se na ceremoniji dodjele ključeva novih domova, izgrađenih sredstvima RHP-a, za 30 izbjeglih i raseljenih porodica.

Domaćin ceremonije je bilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, zajedno s općinom Derventa, koje su zastupali Dževad Mahmutović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, i Milorad Šimić, načelnik grada Dervente. Također na ceremoniji su bili prisutni i Marko Ačić, vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljene osobe i migracije Republike Srpske, i Vassilis Petrides, šef jedinice za upravljanje projektima RHP-a pri Razvojnoj banci Vijeća Evrope (CEB), koja upravlja podrškom za impelemntaciju RHP-a.

Zamjenik ministra Mahmutović izrazio je zahvalnost donatorima RHP-a, posebno Evropskoj uniji, kao glavnom donatoru Programa, kao i općini Derventa koja je također finansijski pridonijela projektu. “Tih 30 porodica provelo je 25 godina u potrazi za stambenim rješenjima”, rekao je. „Bosna i Hercegovina je u potpunosti predana RHP-u koji ima namjeru osigurati domove za oko 200 izbjeglih i raseljenih porodica u ovoj zemlji.“

Vassilis Petrides je čestitao korisnicima na njihovim novim domovima, dodavši: „Pored naših donatora – posebice EU, RHP jednostavno ne bi bio moguć bez snažne suradnje i predanosti svih uključenih aktera, poput partnerskih zemalja i organizacija , kao i entiteta i općina u BiH”.

Posljednju riječ ne ceremoniji su imali sami korisnici. U ime porodica, Radoslav Bendjo je rekao: „Od srca zahvaljujem svim donatorima. Toliko smo rasterećeni da više ne moramo živjeti u vlažnim uvjetima! Napokon imamo pristojan dom. “

Europa.ba