Izgradnja kuća za povratnike i raseljena lica u BiH se nastavlja

U sklopu Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u Sarajevu su potpisani sporazumi s načelnicima i gradonačelnicima iz 58 općina i gradova u BiH za nastavak izgradnje i obnove porodičnih kuća i stanova za stambeno zbrinjavanje najugroženijih raseljenih osoba i povratnika.

Potpisani sporazumi se odnose na obnovu i izgradnju oko 785 porodičnih kuća i oko 390 stanova u višestambenim zgradama na području uključenih općina.

Za finansiranje stambenih projekata i podršku u sprovođenju programa koji se provodi u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, Evropska unija je izdvojila 234 miliona eura. Za projkete u BiH do sada je izdvojeno 63 miliona eura.

Zahvaljujući Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja u Bosni i Hercegovini će do kraja trajanja programa biti osigurano ukupno 3.200 stambenih jedinica za ugrožene izbjeglice, raseljena lica i povratnike. Do sada je završeno oko 1.500 stambenih jedinica, od kojih 1.100 kuća i 400 stanova. Završetak obnove i izgradnje preostalih 1.700 stambenih jedinica predviđen je tokom perioda 2020–2022. godine.

Europa.ba