Danas uručen ključ hiljadite kuće u BiH izgrađene u okviru Regionalnog stambenog programa

Obilježavajući završetak izgradnje hiljadite stambene jedinice u Bosni i Hercegovini sagrađene u okviru Regionalnog stambenog programa, u Grabovici kod Mostara je upriličena svečana ceremonija dodjele ključeva za porodicu Rajić.

„Hvala svima koji su ovo omogućili. Ovdje sam se rodio i presretan sam što ću ovdje provesti ostatak svog života,“ rekao je Jozo Raič kojem su uručeni ključevi hiljadite stambene jedinice sagrađene u okviru Programa. Jozo Raič je svoj dom počeo graditi 1989., ali je tokom devedesetih morao pobjeći iz Grabovice u Mostar. Tokom posljednjih dvadeset godina, šesteročlana porodica je više puta mijenjala neuslovne privremene smještaje, gubeći nadu da će ikada dobiti sredstva za rekonstrukciju svoje kuće. Nakon uspješne prijave na Regionalni stambeni program, Raič je presretan kvalitetom gradnje i novim domom.

„Evropska unija je najveći donator Programa, sa do sada uloženih 64 miliona eura za podršku izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika u Bosni i Hercegovini. Program pomaže u izgradnji mira, stabilnosti i pomirenja u regionu. U ime Evropske unije, veoma sam sretan i počastvovan da sam danas s vama u Mostaru i prisustvujem uručenju ključeva hiljadite jedinice sagrađene u okviru RHP-a,“ istakao je Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Tokom ceremonije, Vannini je uručio ključeve nove kuće  šesteročlanoj porodici Ćorić, te je porodicama zaželio sreću, napredak i uspjeh u novim domovima.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine istakla je važnost procesa povratka i zbrinjavanja interno raseljenih osoba za očuvanje stabilnosti i mira u BiH i regionu. „U ovome nam je mnogo pomogao i ovaj projekat čija je ideja potekla od predstavnika vlasti četiri zemlje, a realizirana je zahvaljujući pomoći naših donatora. Sretna sam kada vidim osmijehe i zadovoljstvo na licima ljudi koji useljavaju u nove domove. Pokazali su strpljenje i veliku želju da se vrate na svoje ognjište i to je  ,”rekla je ministrica Borovac.

U okviru Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini, do kraja 2021. godine bit će osigurano 3.200 stambenih jedinica za povratnike, raseljene osobe i izbjeglice. Do kraja 2019. godine planiran je završetak još 500 stambenih jedinica, dok će ostatak biti realizovan u periodu 2020.-2021. godine. Regionalni stambeni program je zajednička inicijativa Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije koja nastoji doprinijeti rješavanju stambenog zbrinjavanja najranjivinih povratnika i interno raseljenih osoba.

Europa.ba