Evropska perspektiva Zapadnog Balkana ključni prioritet bugarskog predsjedavanja EU

Evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana i njihova regionalna povezanost, prioriteti su bugarskog predsjedavanja Evropskom unijom.

Istakla je to ambasadorica Bugarske u Bosni i Hercegovini Avgustina Tzvetkova nakon današnjeg sastanka sa ambasadorima zemalja članica EU, ambasadorom Evropske unije u BiH Lars-Gunnarom Wigemarkom i ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom, a na kojem je predstavila prioritete bugarskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije.

“Zemlje Zapadnog Balkana trebaju raditi na izgradnji i održavanju mira, sigurnosti, pomirenja i dobrosusjedskih odnosa. Jedan od naših ciljeva je da regiji omogućimo bolju povezanost u saobraćaju, energiji, obrazovanju, kao i digitalnu povezanost”, kazala je ambasadorica Tzvetkova.

Ambasador Wigemark je naglasio da Bosna i Hercegovina treba iskoristiti mogućnosti koje pruža bugarsko predsjedavanje.

“Bosna i Hercegovina ne smije dozvoliti niti jednom političkom lideru da njen evropski put drži kao taoca kratkoročnih političkih interesa. Jednako je važno da Bosna i Hercegovina nastavi  da radi na ispunjavanju ciljeva iz Reformske agende, koje je sama sebi postavila”, rekao je ambasador Wigemark.

Ambasador Wigemark je podsjetio da će početkom februara Evropska komisija objaviti Strategiju za Zapadni Balkan nakon čega će uslijediti neformalni samit lidera na temu Zapadnog Balkana u maju u Sofiji, te nakon toga i Samit o Zapadnom Balkanu u julu u Londonu.

Ministar Crnadak pozdravio je odluku Bugarske da evropsku perspektivu Zapadnog Balkana postavi kao jedan od svojih glavnih prioriteta.

Bugarska je preuzela šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom 1. januara ove godine. U drugoj polovini 2018. ovu dužnost preuzima Austrija.

Više infomacija je dostupno na internet stranici Bugarskog predsjedavanja: eu2018bg.bg

Europa.ba