Ponovo imamo svoj krov nad glavom

I preko dvadeset dvije godine nakon rata u Bosni i Hercegovini mnogi građani još uvijek ne žive u svojim domovima. Nekada izbjeglice a danas tzv. interno raseljena lica – mnogi još uvijek čekaju da ponovo osjete toplinu svog, vlastitog doma.

Senada i Izudin Tešnjak iz Prijedora više ne moraju čekati.

Okruženi budućim komšijama i drugim građanima Bosanskog Petrovca, stoje pred novoizgrađenom zgradom u ovom gradiću na zapadu zemlje. Čvrsto se drže za ruke. Iza njih su godine neuslovnih smještaja, podstanarskog života i plaćanja stanarina.

Zahvaljujući pomoći Evropske unije, kao najvećeg donatora Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, uselili su u nov stan u Bosanskom Petrovcu. Oni su jedna od dvadeset porodica kojima su 25. maja svečano uručeni ključevi novih stanova.

Nakon ceremonije uručivanja, Senada i Izudin su ušli u zgradu, uputivši se ka stanu broj 16.

Za mene i za moga supruga je ovo novi početak. Napokon smo nakon toliko godina provedenih kao podstanari, doživjeli da ponovo imamo svoj krov nad glavom“, kaže Senada, na čijem licu suze odaju emocije.

Njihov novi komšija, četrdesetosmogodišnji Ekrem Tica, također je u ratu izbjegao iz Prijedora. Kao čovjek koji je u životu prošao mnogo teških situacija, teško mu je bilo povjerovati u jedan pozitivan događaj.

Do zadnjeg trenutka nisam vjerovao da ću dobiti stan. Plašio sam se da će se nešto desiti, kao što to obično i biva“, kaže Ekrem zadovoljno, rukujući se sa svojim novim komšijama.

Senada, Izudin i Ekrem su među stotinama drugih u Bosni i Hercegovini koji su u okviru programa Regionalnog stambenog zbrinjavanja dobili stan ili im je izgrađena ili obnovljena kuća.

Do sada je u Bosni i Hercegovini u okviru ovog programa izgrađeno preko 450 stambenih jedinica, a krajnji cilj je izgradnja i obnova od oko 2.500 stanova ili kuća.

Evropska unija je najveći donator Regionalnog stambenog programa i do sada je izdvojila 49 miliona eura za stambeno zbrinjavanje najugroženijih porodica širom Bosne i Hercegovine.

Europa.ba