Regionalni stambeni program primjer dostojanstvenog zbrinjavanja izbjeglica i interno raseljenih osoba

Druženjem s korisnicima Regionalnog stambenog programa, najvećeg programa za stambeno zbrivanjavanje izbjeglica i interno raseljenih osoba, danas je obilježen Svjetski dan izbjeglica, 20. juni, i promovisani konkretni rezultati ostvareni u okviru ovog programa.

Regionalni stambeni program, čiji je najveći donator Evropska unija s uloženih preko 230 miliona eura, nastoji pružiti trajna stambena rješenja za izbjeglice, interno raseljene osobe i povratnike, kroz gradnju stanova u stambenim zgradama i obnovu kuća. Do sada je u BiH izgrađeno oko 800 stambenih jedinica, a krajnji cilj je do 2021. godine izgraditi više od 3000 stambenih jedinica u okviru ovog programa .

„Sredstva koja je Evropska unija uložila u ovaj program su impresivna, međutim, konkretni rezultati i porodice kojima smo pomogli su mnogo važniji. Sve što radimo je za vas, i hvala vam što ste nas primili danas i što ste naši domaćini. Imao sam priliku predati nekoliko ključeva porodicama u Olovu i jako sam sretan što sam imao priliku svjedočiti sreći porodica pri ulasku u njihove nove domove“, rekao je Richard Maša, šef Kooperacija Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Udruživanjem snaga međunarodne donatorske zajednice i lokalnih vlasti na svim nivoima, kroz Regionalni stambeni program omogućena su trajna stambena rješenja za najugroženije kategorije stanovništva. „Većina porodica se suočava s problemima i stoga su potrebni dalji napori za društvenu i ekonomsku integraciju u društvo, a Evropska unija će biti zajedno s vama i pomoći vam s integracijom, obrazovanjem i novim radnim mjestima,“ dodao je Maša.

Nakon više od dvije decenije provedene mijenjajući privremene i često neuslovne smještaje, hiljade porodica širom Bosne i Hercegovine i regiona dobile su ključeve novih domova. „Vratila sam se u svoje rodno mjesto, gdje sam se rodila i život provela. Vratila sam se na svoje i ostajem tu,“ ponosno je istakla Janja Pirel, koja se nakon 20 godina provedenih u izbjeglištu vratila u rodni kraj, svojim komšijama i najbližim prijateljima.

Životne priče i iskustva poput Janjinih podsjetnik su da postoje brojni izazovi trajnog i održivog rješavanja statusa izbjeglica i interno raseljenih osoba, u Bosni i Hercegovini i širom regiona. Regionalni stambeni program je izvrstan primjer pomirenja, saradnje i izgradnje pomirenja između zemalja regiona, kao i svih nivoa vlasti unutar Bosne i Hercegovine.

„Regionalni stambeni program je unio posebnu dimenziju vraćanja povjerenja svih uključenih u projekat, zajedničkim radom smo uspjeli pomoći jedni drugima. Pored regionalnog karaktera, ovaj projekat nam je pomogao da vratimo stabilnost u zemljama, omogućimo ljudima ne samo krov nad glavom, već da im osiguramo pomoć pri integraciji u društvo“, rekla je ministrica za ljudska prava i izbjeglice u BiH  Semiha Borovac.

Za finansiranje i podršku u sprovođenju programa, donatori ovog programa su do sada izdvojili više od 280 miliona eura, od čega se 64,5 miliona eura odnosi na projekte u BiH. Pored Evropske unije koo najvećeg donatora, sa učešćem od 234 miliona eura, slijede Sjedinjene Američke Države sa 24 miliona eura, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska kao i nekoliko ostalih zemalja. Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB).

Za više informacija o programu molimo posjetite: http://regionalhousingprogramme.org/

Europa.ba