32 porodice u Prijedoru dobile nove domove izgrađene u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja koji finansira EU

Danas su u Prijedoru 32 interno raseljene i povratničke porodice dobile ključeve svojih novih domova, koji im nude stabilnost i sigurnost za budućnost, nakon godina života u privremenom smještaju. Novi domovi su napravljeni u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, zajedničke inicijative Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije kojo mse pruža podrška miru, stabilnosti i pomirenju u regionu. Evropska unija je najveći donator ovom programu, za koji je obezbijedila 234 miliona eura, što čini preko 80% ukupnog programskog budžeta.

“Evo, konačno je došlo vrijeme da i ja dobijem stan. Izbjegao sam iz Ključa i dvadeset godina sam podstanar. Zahvaljujem se Gradu Prijedoru i svima koji su učestvovali u izgradnji ovog objekta,” rekao je Gojko Avramović, jedan od korisnika programa.

Ključeve novih domova u Prijedoru predali su Krassimir Nikolov, otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Ljubo Ninković, vršilac dužnosti direktora Sekretarijata za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske i Dalibor Pavlović, gradonačelnik Prijedora.

Krassimir Nikolov, otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini naglasio je da su ove kuće konkretan simbol podrške EU nekima od najugroženijih porodica u Bosni i Hercegovini. „Izbjeglice i interno raseljena lica koja su predugo živjela u privremenom smještaju sada će imati mjesto koje mogu zvati svojim. Veoma sam zadovoljan rezultatima koje smo do sada postigli. Pred ugroženim porodicama i dalje stoje izazovi, kao što je pristup obrazovanju, socijalnim službama i prilikama za zaposlenje. Ali, uz pravu podršku u Bosni i Hercegovini, uključujući od prijatelja u međunarodnoj zajednici, možemo nešto promijeniti,“ rekao je Nikolov.

Više od 25 godina od kraja rata, oko 8500 ljudi još uvijek živi u 156 kolektivnih centara ili alternativnih smještaja širom Bosne i Hercegovine. U okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, do sada je dodijeljeno oko 1800 stambenih jedinica u Bosni i Hercegovini. Krajnji cilj je da do kraja 2023. godine bude napravljeno preko 3000 stambenih jedinica. Bosna i Hercegovina dobro napreduje u provođenju programa i što predstavlja pozitivan primjer kako različiti nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini mogu raditi zajedno kako bi postigli rezultate.

Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, rekao je: „Čast mi je što mogu da podijelim sreću i radost s porodicama koje konačno dobijaju svoj krov nad glavom. Nakon dvadeset i šest godina, još uvijek imamo porodice koje nisu riješile stambena pitanja i radimo na rješavanju toga. Pandemija nije zaustavila naš rad u okviru Regionalnog stambenog programa, u protekloj godini dana potpisali smo projekte u vrijednosti od 50 miliona konvertibilnih maraka i potpisali ugovore s dobavljačima.“

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je vodeća institucija za provođenje Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja i povjerila je provođenje potprojekata Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Sekretarijatu za raseljena lica i migracije Republike Srpske i Odjeljenju za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH.

Za više informacija o programu, posjetite: http://regionalhousingprogramme.org/

Europa.ba