47 porodica uselilo u nove domove u Foči i Bileći

47 porodica povratnika i raseljenih osoba u Foči i Bileći uselilo je u nove stanove izgrađene u okviru Regionalnog stambenog programa i projekta “Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja”. Kao najveći donator Regionalnog stambenog programa, Evropska unija je do sada uložila 63 miliona eura podrške za BiH. Regionalni program ima veliki regionalni značaj jer doprinosi izgradnji pomirenja i mire te je prva inicijativa ovog tipa koja se sprovodi na nivou regiona.

Porodicama koje već dva desetljeća traže stalni dom, novi stanovi i siguran krov nad glavom su ostvarenje dugotrajnih želja i snova. Danas je taj san ostvaren za 47 porodica koje nisu mogle sakriti svoju sreću i nestrpljenje da konačno počnu živjeti  u pristojnim uvjetima.

Ginaluca Vannini, šef Sekcije operacija za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u BiH uručio je ključeve novih domova, naglašavajući da je cilj projekta obezbijediti preko 3200 stambenih jedinica na području BiH. “Došli smo na pola puta ostvarenja ovog cilja, do kraja godine će više od 1500 ranjivih porodica useliti u nove domove. Naš plan za 2020. godinu jeste da uručimo još 500 jedinica. Jako puno posla je urađeno, međutim, značajni izazovi su pred porodicama kada je u pitanju njihovo ekonomsko i socijalno blagostanje,” rekao je Vannini.

Vannini je naglasio da je potrebno uložiti značajne napore kako bi se osigurala potpuna integracija porodica i pojedinaca u lokalne zajednice, naročito imajući u vidu poštovanje osnovnih ljudskih prava svih građana. “Jučer smo proslavili Međunarodni dan ljudskih prava i kako je navedeno u Povelji: Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Upravo zbog toga smo danas ovdje, jer želimo osigurati da svaka osoba uživa ista prava,” istakao je Vannini.

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine istakla je značaj procesa povratka i zbrinjavanja interno raseljenih osoba za očuvanje stabilnosti i mira u BiH i regionu. „U ovome nam je mnogo pomogao i ovaj projekat čija je ideja potekla od predstavnika vlasti četiri zemlje, a realizirana je zahvaljujući pomoći naših donatora. Sretna sam kada vidim osmijehe i zadovoljstvo na licima ljudi koji useljavaju u nove domove. Pokazali su strpljenje i veliku želju da se vrate na svoje ognjište i to je veoma važno,”rekla je ministrica Borovac.

U okviru projekta CEB II, “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja”, planirano je stambeno zbrinjavanje više od 7200 osoba iz 121 kolektivnog centra i alternativnog smještaja u BiH, a Evropska unija će također obezbijediti tehničku podršku realizaciji projekta kroz bespovratna sredstva.

Za finansiranje i podršku u sprovođenju Regionalnog stambenog programa, izdvojeno je 280 miliona eura, od čega se 64,5 miliona eura odnosi na projekte u BiH. Pored Evropske unije kao najvećeg donatora, sa učešćem od 234 miliona eura, slijede Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Norveška, Švicarska, Italija, Danska, Turska kao i još neke zemlje. Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB).

Za više informacija o programu molimo posjetite: http://regionalhousingprogramme.org/

Europa.ba