Otvaramo vrata za zdravo odrastanje mališana

Preko 130 romske djece i njihovih roditelja će imati priliku da koriste prve biblioteke igračaka, koje su otvorene početkom septembra u Kaknju i Visokom. Biblioteka igračaka je inovativan pristup ranom rastu, razvoju i učenju djece uzrasta od 0 do 6 godina, a sve igračke su obrazovnog karaktera i bezbjedne su u svakom pogledu.

Biblioteke igračaka su otvorene u obdaništu “Mladost” u Kaknju i prostorijama za predškolski odgoj i obrazovanje u Visokom u okviru obrazovnog programa i predstavljaju  prve biblioteke igračaka  koje se koriste u obrazovnom programu  ranog razvoja u zajednici.

Biblioteka igračaka se realizira u okviru regionalnog projekta “Povećanje mogućnosti obrazovanja za romske učenike i mlade Rome i Romkinje na području Zapadnog Balkana i Turske”, koji finansiraju Evropska unija i Romski obrazovni fond, a implementira Centar za podršku Roma „Romalen“ Kakanj.

Načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo je rekao: “Oduševljen sam inovativnošću ovog projekta koji je uistinu pravi resurs koji treba u budućem periodu još više osnaživati i širiti kako bi bio od koristi generacijama mališana koje dolaze”.

Biblioteku igračaka u Visokom je otvorila Amra Omerbegović, šef Odsjeka za društvene djelatnosti općine Visoko, a mališanima je poželjela da iskoriste sve pogodnosti koje im pruža biblioteka igračaka za igru i učenje.

Cilj ovih biblioteka jeste da djeca koja nisu u vrtićkim grupama,  a koja su na listi čekanja, budu uključena u predškolsko obrazovanje i kroz edukativne radionice uče, odrastaju i igraju se.

U okviru ovih biblioteka nalaze se i male čitaonice u kojima će osobe različitih zanimanja (policajci, vatrogasci, doktori, vodoinstalateri i drugi) imati priliku djeci čitati priče i na zabavan način dočarati svako od zanimanja.

Europa.ba