Ambasador Sattler uručio EU pomoć u Banja Luci: Niko se ne može sam izboriti sa ovim virusom, svi moramo djelovati solidarno

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler uručio je Zavodu za javno zdravstvo RS u Banjaluci medicinsku opremu kao pomoć Evropske unije u borbi protiv korona virusa.

Uručena je zaštitna medicinska oprema (žaštitne maske, zaštitne rukavice, hirurške kape i štitnike za obuću) te 20.000 jedinica visoko kvalitetnog materijala za kontrolu testova na korona virus. U narednim danima očekuje se veća isporuka donirane medicinske opreme za RS (38 respiratora, 4 rendgen aparata, 11 EKG i ultrazvuk aparata) u vrijednosti od 1.5 miliona eura, kao i veća količina raznovrsne zaštitne medicinske opreme u vrijednosti od 700.000 eura.

Ambasador Sattler je istakao da ova donacija predstavlja još jedan konkretan znak solidarnosti Evropske unije koja se nastavlja te da je EU svoju podršku dokazala puno puta do sada. “Ovom prilikom želim da se zahvalim svim medicinskim radnicima koji su na prvoj liniji odbrane od virusa.  Oni su pravi heroji i mi ih zato pomažemo. Niko se ne može sam izboriti sa ovim virusom, stoga svi moramo djelovati u solidarnosti“, rekao je Sattler.

Ambasador Sattler je u Banja Luci posjetio i Udruženje “Mozaik Prijateljstva”. Ovo Udruženje djeluje i kao javna kuhinja koja je prije krize izazvane COVID-19 pružala usluge za preko 500 registriranih korisnika. U proteklih nekoliko dana, EU je donirala novu kuhinjsku opremu kojom će Udruženje moći pripremiti i poslužiti 1100 toplih obroka dnevno, čime je njihova učinkovitost povećana za najmanje 600 dodatnih obroka namijenjenih građanima kojim su potrebni. “Zajedno možemo učiniti više i bolje. Zajedno smo jači!” rekao je ambasador Sattler tokom posjete i zahvalio Udruženju na njihovim posvećenom radu.

Kancelarija EU podržala je Udruženje ”Mozaik prijateljstva” i prošlog decembra, doniravši sredstva za nabavku hrane i pića i organizovanje praznične večere za korisnike.

Ambasador Sattler bio je i gost RTRS „Aktuelno“, pri čemu je govorio o pandemiji COVID-19, odnosima BiH i EU tokom pandemije, pomoći koju EU pruža tokom krize te procesu proširenja EU. Sattler je naglasio kako je ova trenutna kriza, kao i kriza nakon poplava 2014. godine, pokazala da je EU najpouzdaniji partner BiH.

Evropska unija je za borbu protiv korona virusa u BiH izdvojila oko 330 miliona eura, od toga 80.5 miliona bespovratnih sredstava za hitnu medicinsku opremu i ublažavanje socio-ekonomskih posljedica.

Europa.ba