Evropska unija nastavlja isporuke zaštitne opreme u okviru podrške bh. zdravstvenim institucijama u odgovoru na COVID-19 pandemiju

Delegacija Evropske unije u BiH je tokom proteklih četiri dana dostavila ukupno 253.725 hirurških maski, N95/FFP2 zaštitnih maski i zaštitnih ogrtača Katonalnoj bolnici u Goraždu, Brčko Distriktu, Zavodu za javno zdravstvo Posavskog kantona u Orašju, Civilnoj zaštiti Zeničko-Dobojskog kantona, i Kriznom štabu Srednjobosanskog kantona u Travniku, ukupne vrijednosti 107.061 KM, u partnerstvu sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Kako bi se osigurao bezbjedan rad medicinskih, i radnika u hitnim službama, do kraja januara 2021. će u okviru podrške Evropske unije biti isporučeno ukupno 1.100.000 hirurških maski, 110.000 N95/FFP2 zaštitnih maski i 50.000 zaštitnih ogrtača institucijama u Banja Luci, Bihaću, Brčko Distriktu, Goraždu, Livnu, Mostaru, Orašju, Travniku, Tuzli i Zenici.

Oprema je nabavljena kroz projekat podrške odgovoru na COVID-19 pandemiju koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), za koji je Evropska unija osigurala ukupno 7 miliona eura.

Europa.ba