DRC isporučio 3 respiratora Kantonalnoj bolnici u Bihaću koje je finansirala EU

Europska unija, u partnerstvu s Danskim vijećem za izbjeglice (DRC) obezbijedila je tri respiratora Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću, kao vid podrške uloženim naporima Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona. Respiratori su vrhunske kvalitete, namijenjeni za pomoć pri disanju pacijenata s izraženom respiratornom insuficijencijom i respiratornim zatajenjem, bilo da su u pitanju odrasli, djeca ili novorođenčad.

Šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, Nicolas Bizel, uručio je respiratore direktoru Kantonalne bolnice u Bihaću, Hajrudinu Haviću, stavljajući naglasak na kontinuiranu podršku Europske unije Bosni i Hercegovini u borbi protiv COVID-19: „Europska unija je najlojalniji partner Bosni i Hercegovini, a ja sam sretan što možemo isporučiti sve ono što smo obećali. Od samog početka krize, svakodnevno, radimo na tome da osiguramo neophodnu medicinsku opremu, dokazujući da je timski rad ključ za prevazilaženje krize. Kao odgovor na COVID-19 i podršku državi da se izbori s panedmijom, izdvojili smo 80,5 milijuna eura kroz razne grantove, da sačuvamo živote građana ove zemlje i radna mjesta. Dodatno smo osigurali i 250 milijuna eura za makro-finansijske asistencije. EU pomaže i najugroženije kategorije kroz aktivnosti koje implementira Odjel Europske komisije za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu (ECHO),rekao je Bizel.

Osim tri respiratora, ECHO i DRC, podijelili su antibakterijske tečnosti, zaštitne rukavice, maske i zaštitna odijela u šest privremenih prihvatnih centara u kojima su smješteni migranti i izbjeglice, a koje financira EU, kao i domovima primarne zdravstvene zaštite, humanitarnim i volonterskim organizacijama te Federalnom ministarstvu zdravstva.

„DRC, s partnerima, rado podržava rad Kantonalne bolnice u Bihaću. Respiratori će poboljšati kvalitetu medicinskih usluga koje su usmjerene na spašavanje života građana Unsko-sanskog kantona i migrantske populacije. Dodatno će pomoći da se olakšaju određeni tereti s kojima se posvećeni medicinski radnici svakodnevno suočavaju”, rekao je Nicola Bay, direktor DRC BiH, izražavajući divljenje liječnicima i medicinskim sestrama koji su stajali na prvoj liniji borbe s COVID-19.

DRC, ECHO i kantonalna bolnica u Bihaću surađivali su i ranije na brojnim projektima koji su rezultirali povećanjem kvalitete medicinskih usluga.

„Zahvalan sam našim prijateljima, DRC-u i EU na ovoj dragocjenoj donaciji. Kantonalna bolnica je ranije upozorila na nedostatak medicinske opreme, što ovu donaciju čini još važnijom za sve moje kolege – junake u bijelim mantilima “, naglasio je direktor Havić.

 

Dodatne informacije

Na temelju najnužnijih potreba koje su utvrdile vlasti Bosne i Hercegovine, EU je obećala ukupno 80,5 milijuna eura za pomoć zemlji kao odgovor na COVID-19, uključujući 7 milijuna eura za hitne medicinske potrebe. Vrijednost respiratora koji su donirani Kantonalnoj bolnici u Bihaću iznosi 123.830 eura.

U Bosni i Hercegovini trenutno boravi oko 9.000 izbjeglica, migranata i tražitelja azila, od kojih, prema procjenama, oko 3.000 živi izvan privremenih prihvatnih centara. Mnogi spavaju u napuštenim zgradama i imaju ograničen pristup vodi i sanitarnim uslugama. Zahvaljujući humanitarnim projektima koje financira EU, DRC im pruža pomoć, poput distribucije vreća za spavanje, deka, toplih jakni, cipela i hrane.

EU nastavlja pružati humanitarnu zdravstvenu zaštitu i usluge zaštite, kako osobama smještenim u privremenim prihvatnim centrima diljem zemlje, tako i onima koji žive izvan njih. Kako pandemija može imati strašne posljedice među najmarginaliziranijima, DRC osigurava da sve izbjeglice, migranti i tražitelji azila imaju pristup zdravstvenoj skrbi, bez obzira na njihov status.

Europa.ba