Zajedno smo jači: Evropska unija pomaže spašavanje života i radnih mjesta širom BiH

Evropska unija nastavlja pružati podršku zdravstvenim institucijama i preduzećima u Bosni i Hercegovini, u situaciji kada se zemlja suočava sa sve većim brojem novih slučajeva zaraženih korona virusom.

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije  i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, posjetio je Banja Luku 4. novembra i uručio 400.000 zaštitnih medicinskih maski i 18.000 jednokratnih zaštitnih odijela Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske. Ova zaštitna medicinska oprema, u vrijednosti od preko 144.000 eura je dio sveobuhvatne pomoći Evropske unije za hitne medicinske potrebe koja se isporučuje od samog početka pandemije.

„Nadamo se da će ova oprema pomoći medicinskim radnicima da uspješno savladaju velike izazove koji su pred njima. Današnja oprema predstavlja samo dio pomoći koju smo do sada isporučili za medicinske ustanove širom Republike Srpske, ukupne vrijednosti od preko 1.4 miliona eura. Naša pomoć je izraz solidarnosti i dobrosusjedskih odnosa. Gotovo svakodnevno isporučujemo opremu širom BiH i nastavit ćemo to raditi,“ istakao je ambasador Sattler tokom uručivanja, gdje mu se pridružio komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak.

Vođena prioritetima spašavanja života i zaštite građana, Evropska unija je izdvojila 7 miliona eura za nabavku visokokvalitne zaštitne medicinske opreme i medicinske opreme kako bi se unaprijedila zdravstvena zaštita građana BiH te pomoglo medicinskom osoblju da se što uspješnije nosi sa izazovima pandemije.

Pored toga, podrška Evropske unije Bosni i Hercegovini u odgovoru na COVID-19 uključuje i 73.5 miliona eura bespovratnih sredstava za pomoć privredi i očuvanje radnih mjesta te dodatnih 250 miliona eura makro-finansijske pomoći. Kroz brojne programe podrške, mala i srednja preduzeća, organizacije, farme i kompanije osigurale su neophodna sredstva za unapređenje proizvodnje te očuvanje i otvaranje novih radnih mjesta.

Istoga dana, ambasador Sattler posjetio je i kompaniju za preradu mlijeka Poljorad u Travniku koja je dobitnik granta Evropske unije u vrijednosti 147.000 eura u sklopu EU projekta EU4Business.  Kompanija Poljorad je sredstva uložila u kupovinu opreme, unapređenje kvalitete i sigurnosti proizvodnje te modernizaciju proizvodnog pogona.

Asim Skrobo, direktor Poljorada istakao je da su uz podršku Evropske unije uspjeli nabaviti nove mašine za proizvodnju i pakovanje gotovih proizvoda, što je veoma bitno za širenje proizvodnih kapaciteta i prodaje. „Specifičnost naših proizvoda je u porijeklu mlijeka koje svakoga jutra prikupljamo od lokalnih farmera sa planine Vlašić. To podrazumijeva da se sirovina mora tretirati brzo i učinkovito, a gotovi  proizvodi pakovati bez odlaganja. Rezultati investicije osjetili su se odmah, jer je u vremenu pandemije izvoz porastao. Uz poršku EU završili smo veoma skup i bitan projekat izgradnje objekta za tretman otpadnih voda i nabavke pročišćivača, tako da će voda koju ispuštamo nakon proizvodnje biti faktički pitka,” rekao je Skrobo.

Bespovratna sredstva Evropske unije omogućiti će i stvaranje tri nova radna mjesta i pomoći kompaniji da očuva tradicionalnu proizvodnju mliječnih proizvoda po kojoj je područje Travnika poznato. Kompanija Poljorad je jedan od ukupno 83 projekta u oblasti, turizma, poduzetništva, poljoprivrede, izvoza – uvoza i biznisa koji su podržani u sklopu EU4Business projekta od početka pandemije.

“Svjesni smo značajne borbe za očuvanje ekonomije te koliko je neophodan brz i snažan oporavak kako pandemija bude jenjavala. Obezbijedili smo velika sredstva za najugroženije sektore i nećemo stati na tome. Zajedno ćemo iznaći načine da prebrodimo ove izazove,“ zaključio je ambasador Sattler.

Europa.ba