Evropska unija uručila 38,877 KM vrijednu zaštitnu opremu Zavodu za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona

Danas je u Bihaću dostavljeno ukupno 95,385 hirurških maski, FFP2 zaštitnih maski i zaštitnih ogrtača Zavodu za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona, u okviru podrške Evropske unije institucijama u Bosni i Hercegovini u odgovoru na COVID-19 pandemiju.

Tokom primoporedaje zaštitne opreme Stefano Donati, šef ureda Banja Luka, pri Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini je naglasio da Evropska unija od početka pandemije skoro svakodnevno obezbjedjuje neophodnu zaštitnu i medicinsku opremu medicinskim ustanovama širom Bosne i Herzegovine, te dodao da je u posljedjih mjeseci medicinskim ustanovama Unsko-sanskog kantona isporucena oprema u vrijednosti od preko 445,000 eura. “Ovo je jos jedan konkretan primjer podrške Evropske unije gradjanima Unsko-sanskog kantona. Zaštita zdravlja i sigurnost gradjana je naš prioritet”, rekao je Donati.

Kako bi se osigurao bezbjedan rad medicinskih, i radnika u hitnim službama, do kraja januara 2021. će u okviru podrške Evropske unije biti isporučeno ukupno 1.100.000 hirurških maski, 110.000 N95/FFP2 zaštitnih maski i 50.000 zaštitnih ogrtača institucijama u Banja Luci, Bihaću, Brčko Distriktu, Goraždu, Livnu, Mostaru, Orašju, Travniku, Tuzli i Zenici.

Oprema je nabavljena kroz projekat podrške odgovoru na COVID-19 pandemiju koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), za koji je Evropska unija osigurala ukupno 7 miliona eura.

Europa.ba