Ambasador Sattler uručio kvalitetnu medicinsku opremu za bolnice širom BiH

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, danas je u Sarajevu uručio kvalitetnu medicinsku opremu namijenjenu medicinskim ustanovama u BiH, čiju je nabavku finansirala Evropska unija u vrijednosti od preko 800,000 eura.

“Evropska unija je najlojalniji partner Bosne i Hercegovine i to smo dokazali puno puta do sada. Od samog početka ove krize radili smo na tome da se nabavi neophodna medicinska oprema. U podršci odgovora Bosne i Hercegovine na pandemiju, obezbijedili smo 80,5 miliona eura bespovratnih sredstava kako bismo sačuvali živote i poslove, i još 250 miliona eura kroz makrofinansijsku podršku. Sretan sam što imam priliku isporučiti ono što smo obećali. Možete biti sigurni u jednu stvar, Evropska unija ostaje uz BiH,“ rekao je ambasador Sattler.

Oprema koja će se danas isporučiti medicinskim ustanovama širom BiH, nabavljena je u skladu sa standardima Evropske unije za javne nabavke, a uključuje 10 respiratora, 3 rendgen aparata i znatne količine zaštitne medicinske opreme (zaštitna odijela, zaštitne maske, rukavice, kape i zaštitu za obuću). Respiratori su proizvedeni u EU (Švedska) i namijenjeni su za intenzivnu njegu i anesteziju. U narednim danima, očekuje se dolazak ostale medicinske opreme koju je donirala Evropska unija.

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine zahvalio se Evropskoj uniji na iznimno važnoj i velikoj donaciji. “Evropska unija je naš najvažniji i najbliži partner. Mi pripadamo porodici evropskih naroda i ovo što je EU uradila za nas u mjesecima pandemije pokazuje koliko vrijedimo i koliko smo veliki u očima EU. Danas dobijamo prave respiratore koji će se moći koristiti u svim bolnicama u Bosni i Hercegovini,” rekao je ministar Radončić.

“Raditi zajedno ka zajedničkom cilju je ključno za prevazilaženje krize. Mi u UNDP-u smo ponosni na kontinuirano partnerstvo sa Evropskom unijom i vlastima Bosne i Hercegovine i radujemo se što ćemo zajedno podržati ekonomski oporavak zemlje,” naglasila je rezidentna predstavnica Steliana Nedera.

Nabavku medicinske opreme je finansirala Evropska unija u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa (COVID-19), u sveukupnoj vrijednosti od 7 miliona eura. Isporuka opreme se vrši u saradnji sa UNDP BiH.

Isporuka zaštitne opreme medicinskim ustanovama širom BiH počela je krajem marta 2020. godine i nastavit će se u narednom periodu. Očekuje se znatna količina dodatnih respiratora, EKG aparata,  rendgen i ultrazvuk aparata i ostale medicinske opreme, u skladu sa potrebama medicinskih ustanova u BiH.

Europa.ba