Globalni odgovor na koronavirus: sastanak na vrhu svjetskih čelnika i koncert najavljeni za 27. juni

Kampanja „Globalni cilj: zajedno za budućnost” koju su 28. maja pokrenule Evropska komisija i međunarodna organizacija za promicanje interesa Global Citizen kulminirat će globalnim donatorskim sastankom na vrhu i koncertom u subotu 27. juna. Cilj je mobilizirati dodatna sredstva za razvoj i primjenu cjepiva, testova i načina liječenja protiv koronavirusa. Pristup cjepivima svugdje i za sve kojima su potrebna omogućit će da se na pošten i pravedan način prevlada sadašnja pandemija i izbjegne nova. Dorprinijet će i ponovnoj izgradnji zajednica pogođenih pandemijom.

Koncert

Koncert „Globalni cilj: zajedno za budućnost” prenosit će se u subotu navečer, a voditelj će biti glumac Dwayne Johnson. Kao izvođači će nastupiti Shakira, Coldplay, Usher, Jennifer Hudson, Miley Cyrus, Justin Bieber i Quavo, J Balvin, Chloe x Halle, Yemi Alade te Christine and the Queens.

Na koncertu čiji je domaćin i predsjednica Ursula von der Leyen gostovat će i Chris Rock, Hugh Jackman, Kerry Washington, Charlize Theron, Forest Whitaker, David Beckham, Salma Hayek Pinault, Billy Porter, Diane Kruger, Antoni Porowski, Ken Jeong, Nikolaj Coster-Waldau and Olivia Colman.

Donatorski sastanak na vrhu

Sastanak na vrhu „Globalni cilj: zajedno za budućnost” započet će u 15:00 sati po srednjoevropskom vremenu. Na sastanku na vrhu, čiji je domaćin predsjednica von der Leyen, govorit će svjetski čelnici te međunarodni zagovornici, umjetnici i aktivisti. Raspravama u panelima i razgovorima pridružit će se: Nikolaj Coster-Waldau, Miley Cyrus, Angelique Kidjo, Ken Jeong, te stručnjaci i nositelji novih ideja, kao što su Melinda Gates, dr. Vin Gupta, predsjednik NAACP-a Derrick Johnson, Eddie Ndopu, dr. Ngozi Okonjo-Iweala, Kate Upton i Justin Verlander.

Gdje se može pratiti prijenos tog događaja?

Koncert će se prenositi diljem svijeta putem sljedećih kanala: ARD, Canal+ Group, RTVE u Evropi, Bell Media, CBC, Citytv i Global TV u Kanadi, NBC i iHeartMedia u SAD-u, Grupo Globo u Brazilu, MultiChoice Group i SABC u Africi te Fuji TV i Star India u Aziji. Može se pratiti i na internetskoj stranici o globalnom odgovoru na koronavirus i putem profila Evropske komisije na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i YouTube. Sastanak na vrhu prenosit će se uživo na internetskim stranicama kampanje „Globalni cilj: zajedno za budućnost” i na već navedenim profilima na društvenim mrežama.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: “Umjetnici mogu nadahnuti promjene. Oni koriste svoje talente kako bi se založili za velike ciljeve. Na sastanku na vrhu i koncertu „Globalni cilj: zajedno za budućnost” koji će se održati 27. juna umjetnici, znanstvenici i svjetski čelnici nastupit će jednoglasno, u istinskom i rijetkom trenutku globalnog jedinstva. Obvezat će se pomoći svijetu da zaustavi koronavirus, pri čemu nitko neće biti zanemaren. Evropska unija u potpunosti je predana hitnom osiguravanju pravednog pristupa cjenovno pristupačnom cjepivu za sve kojima je ono potrebno. Znam da zajedno svijet možemo učiniti sigurnijim mjestom.”

Suosnivač i glavni direktor organizacije Global Citizen Hugh Evans izjavio je: “Članovi organizacije Global Citizen pozivaju na sistemske promjene, promjene kojima se postiže pravda svugdje i za sve, neovisno o njihovu mjestu rođenja ili boji kože. Želimo li okončati pandemiju bolesti COVID-19, potrebno je da svjetski čelnici izdvoje milijarde dolara potrebne da bi se svima jednako omogućilo testiranje, liječenje i cijepljenje. Na koncertu „Globalni cilj: zajedno za budućnost” stoljetni koncept glazbe kao pokretača promjena i jedinstva udružit će se sa znanošću i podacima kako bi se odala počast onima koji rade na rješavanju problema, uključujući liječnike, znanstvenike, laboratorijske radnike, neophodne radnike i borce za ljudska prava, koji nastoje ne samo pronaći lijek za COVID-19, nego i osigurati da bude dostupan svima kojima je potreban.”

Voditelj koncerta „Globalni cilj: zajedno za budućnost” Dwayne Johnson izjavio je: “Ponosan sam što ću se pridružiti organizaciji Global Citizen i Evropskoj komisiji u vođenju koncerta „Globalni cilj: zajedno za budućnost”. Tim će se događajem podići globalna zajednica koja se zalaže za pravedan pristup zdravstvenoj skrbi i protiv drugih golemih nepravdi s kojima se svijet suočava. Ovo je trenutak u povijesti u kojem svi moramo pridonijeti, stoga udružimo snage kako bismo stvorili viziju bolje budućnosti za sve.”

Pjevačica i aktivistica Miley Cyrus izjavila je: “Ovo je trenutak u kojem svi moramo djelovati. Kao članovi organizacije Global Citizen pozivamo čelnike diljem svijeta da se izdvajanjem sredstava za razvoj i primjenu testova, načina liječenja i terapija bore protiv nerazmjernih posljedica koje pandemija bolesti COVID-19 ima na marginalizirane zajednice. Zahvaljujući tim globalnim naporima moći ćemo osigurati da svugdje svatko ima pristup testiranju i liječenju od bolesti COVID-19, neovisno o tome gdje živi i kolika su mu primanja.”

Pjevačica i aktivistica Shakira izjavila je: “Članovi organizacije Global Citizen diljem svijeta pozivaju svjetske čelnike da pridonesu okončanju pandemije bolesti COVID-19 tako što će izdvojiti milijarde dolara potrebne za provedbu testiranja, liječenja i cijepljenja svugdje i za sve. Potrebni su nam zdravstvena ravnopravnost i globalna pravda, a znamo da se samo ujedinjeni u borbi za svijet kakav želimo možemo izboriti za zdraviju budućnosti za sve.”

KONTEKST

Kampanja „Globalni cilj:zajedno za budućnost” pokrenuta je 28. maja pod pokroviteljstvom predsjednice Ursule von der Leyen. Riječ je o kampanji koju podupiru zaklada Bloomberg Philanthropies, Zaklada Billa i Melinde Gates i organizacija Wellcome Trust i koja je usmjerena na ublažavanje posljedica pandemije za najranjivije zajednice, osiguravanje pravednog pristupa cjenovno pristupačnim tehnologija za borbu protiv koronavirusa za sve i jačanja zdravstvenih sustava diljem svijeta.

Donacijama koje će biti najavljene 27. juna pružit će se podrška sljedećim organizacijama:

 

Kampanju „Globalni cilj:zajedno za budućnost” podupiru Zaklada Partners Bloomberg Philanthropies, Zaklada Billa i Melinde Gates, Wellcome Trust i Corporate Partners Citi, Procter & Gamble, SAP, Verizon i Vodafone.

Predmetna kampanja je prekretnica u okviru inicijative za globalni odgovor na koronavirus, globalnog djelovanja za univerzalan pristup cjenovno pristupačnom cijepljenju, liječenju i testiranju kada je riječ o koronavirusu. Ona je Komisijin odgovor na globalni poziv na djelovanje koji je Svjetska zdravstvena organizacija u suradnji s vladama i partnerima pokrenula 24. aprila 2020. u cilju osiguranju pristupa cjepivima svugdje i za sve kojima su potrebna.

Komisija je kako bi pridonijela zaštiti ljudi u cijelom svijetu nedavno predstavila Strategiju EU za cjepiva namijenjenu ubrzanju razvoja, proizvodnje i primjene cjepivâ protiv koronavirusa. Komisija će predstavljenom strategijom poduprijeti nastojanja da se ubrza razvoj i osigura dostupnost sigurnih i učinkovitih cjepiva u roku od 12 do 18 mjeseci, ako ne i prije. Da bi taj složeni poduhvat donio rezultate potrebno je provoditi klinička ispitivanja i usporedno ulagati u proizvodne kapacitete kako bi se mogli proizvesti milijuni, možda i milijarde, doza uspješnog cjepiva. Komisija u potpunosti podupire napore svih koji rade na razvoju cjepiva.

Osim toga, kako bi se potaknuo multilateralizam u pogledu cjepiva i izbjegla štetna konkurencija među zemljama, predsjednica von der Leyen predložila je da se zajedno s međunarodnim partnerima razmotri osnivanje uključivog međunarodnog mehanizma nabave cjepiva. Za postizanje tog cilja znatan broj zemalja s visokim dohotkom trebao bi se pridružiti međunarodnoj skupini kupaca. Te bi zemlje udružile sredstva kako bi zajednički rezervirale buduća cjepiva kod proizvođača te ih istovremeno unaprijed rezervirale i za zemlje s niskim i srednjim dohotkom. Time bi se ubrzao razvoj cjepiva i poboljšao pristup cjepivima u cijelom svijetu za sve kojima su potrebna.

 

Više informacija

Internetska stranica o globalnom odgovoru na koronavirus

Europa.ba