Unaprijeđena javna i zdravstvena sigurnost građana Bihaća uz pomoć EU

Evropska unija je osigurala obnovu sistema gradske rasvjete u Bihaću kako bi se unaprijedili sigurnost i kvalitet života građana u tom gradu. Također, u cilju podrške zdravstvenim radnicima i institucijama i omogućavanja bolje i kvalitetnije brige za pacijente, danas je Kantonalnoj bolnici u Bihaću uručen novi, mobilni rendgen aparat.

Richard Maša, šef Kooperacija Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, istakao je da je Evropska unija najlojalniji i najstabilniji partner Bosne i Hercegovine, te da će novi sistem gradske rasvjete unaprijediti sigurnost građana i dovesti do značajnih ušteda za gradsku administraciju. „Zamijenjeno je preko 3000 dotrajalih lampi te je naš prioritet bio osigurati da su područja oko bolnica i škola dobile novu i sigurniju javnu rasvjetu,“ rekao je Maša.

„Ponosan sam završetkom ovog najznačajnijeg projekta gradske rasvjete u Bihaću. Evropska unija je finansirala projekat vrijednosti 600.000 eura što nam je omogućilo da postavimo novu LED rasvjetu u 136 ulica i zamijenimo dotrajale rasvjetne stubove. Samo na ovaj način grad Bihać može da se dalje razvija,“ napomenuo je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

U okviru podrške Evropske unije za borbu protiv COVID-19 u Bosni i Hercegovini visokokvalitetna oprema se dostavlja bolnicama i zdravstvenim ustanovama širom države. Bolnice u Unsko-sanskom kantonu su do sada dobile opremu vrijednu 80.000 eura. Tokom posjete bolnici „Irfan Ljubijankić“, Richard Maša je istakao da će se pomoć Evropske unije nastaviti i u narednom periodu. Bolnice u Bihaću su već dobile aparat za anesteziju i mobilni rendgen aparat kao i značajnu količinu zaštitne opreme, dok se očekuje isporuka tri nova respiratora.

„Ovo nije naša prva donacija Bihaću te očekujemo novu opremu krajem sedmice. Od 7 miliona eura koje smo namijenili za spašavanje života, do sada je isporučeno oko 30%, i nastavljamo s našom pomoći. Naredni dio naše podrške će se odnositi na spašavanje poslova, kako bismo pomogli poduzetnicima, farmerima, i što je naročito bitno za Bihać, turističkim radnicima, da dobiju bespovratna sredstva i da njihovi biznisi prežive,“ rekao je Maša.

Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice istakao je da će novi mobilni rendgen aparat značajno olakašati rad u bolnici, „Rendgen aparat ćemo koristiti u zgradi gdje su smješteni plućni bolesnici. Do sada smo pacijente morali prevoziti u druga odjeljenja kako bismo mogli raditi testiranja, ali će nam sada to biti mnogo lakše i učinkovitije,“ rekao je Havić.

Šef Kooperacija Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini također je posjetio privremeni smještajni centar za migrante i izbjeglice Lipa u Bihaću. Evropska unija finansira rad centra kako bi se obezbijedili neophodni zdravstveni uvjeti za njegove korisnike.  Od 2018. godine, Evropska unija je osigurala 60 miliona eura kako bi pomogla bh vlastima u upravljanju migracijama u Bosni i Hercegovini.

Europa.ba