EU solidarnost na djelu: Ambasador Sattler uručio medicinsku opremu u Mostaru i Trebinju

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini uručio je medicinsku opremu bolnicama u Mostaru i Trebinju. Oprema je dio sveukupne pomoći Evropske unije za spašavanje života u Bosni i Hercegovini i pomoći medicinskim radnicima da unaprijede brigu o pacijentima.

„Posljednja teška tri mjeseca pomažemo medicinski sektor širom države, i to nastavljamo i danas. Paket podrške vrijedan 7 miliona eura je za nabavku opreme za borbu protiv pandemije, a drugi, jednako važan dio naše podrške, vrijedan preko 70 miliona eura, je za ekonomiju i najpogođenije biznise, što je naročito bitno za turizam u Hercegovini. Pored finansijske podrške, veoma nam je važno da budućnost Bosne i Hercegovine vidimo unutar Evropske unije,“ rekao je ambasador Sattler.

Ambasador Sattler je istakao važnost učešća Bosne i Hercegovine u raznim programima podrške koje je Evropska unija pokrenula kako bi se osigurao brz i učinkovit odgovor na krizu, poput inicijativa zelenih transportnih traka i sporazuma o nabavkama medicinske opreme, čime se pokazala solidarnost Evropske unije u kriznim trenucima.

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona zahvalio se Evropskoj uniji na kontinuiranoj podršci bolnicama i medicinskim radnicima u kantonu i regionu. „Evropska unija je naš najlojalniji partner što vidimo kroz razne programe podrške. Evropska unija pomaže našim zdravstvenim radnicima i podržava oporavak naše ekonomije,“ istakao je premijer Herceg.

Direktor bolnice prof. Dr. Ante Kvesić i Dr. Zoran Karlović primili su opremu te su istakli značaj kvalitete četiri nova respiratora koja će im omogućiti bolju brigu o pacijentima. Pored isporuke respiratora, danas je započeta isporuka dvadeset novih ultrazvučnih aparata koje je donirala Evropska unija za potrebe medicinskih ustanova širom BiH.

U Trebinju, ambasador Sattler je uručio dva respiratora i rendgen aparat zajedno sa Alenom Šeranićem, ministrom zdravlja Republike Srpske. „Sarađujemo sa Evropskom unijom proteklih par mjeseci kako bi opremili bolnice širom Republike Srpske. Nadamo se da ćemo sve bolnice opremiti sa mobilnim rendgen aparatom, poput ovog kojeg danas uručujemo. Takva oprema zasigurno pomaže medicinskim radnicima da učinkovitije liječe pacijente,“ rekao je ministar Šeranić.

U ime građana Istočne Hercegovine i uposlenika bolnice u Trebinju, dr. Stanko Buha je izrazio zahvalnost na vrijednoj donaciji i dosadašnjoj podršci Evropske unije. „Sada smo spremni da se brinemo za najteže pacijente, ali molim građane da budu odgovorni,“ rekao je dr. Buha.

Tokom prve službene posjete Trebinju, ambasador Sattler se sastao sa predstavnicima omladinskih i nevladinih institucija koje provode projekte uz podršku Evropske unije te podržavaju razvoj kulture i turizma u regionu.

Europa.ba