Koronavirus: Komisija potpisala drugi ugovor kako bi osigurala pristup potencijalnom cjepivu

Danas je nakon službenog potpisivanja ugovora između poduzeća Sanofi-GSK i Komisije stupio na snagu drugi ugovor s farmaceutskim poduzećem. Ugovorom će se svim državama članicama EU-a omogućiti nabava do 300 milijuna doza cjepiva poduzeća Sanofi-GSK. Osim toga, države članice mogu donirati rezervirane doze zemljama s nižim i srednjim dohotkom. Sanofi i GSK nastojat će pravodobno osigurati znatan dio svoje proizvodnje cjepiva u okviru instrumenta za globalni pristup cjepivima protiv bolesti COVID-19 (COVAX), koji je dio Akceleratora pristupa alatima za borbu protiv bolesti COVID-19 za zemlje s nižim i srednjim dohotkom.

Komisija je već potpisala ugovor s poduzećem AstraZeneca i nastavlja pregovarati o sličnim ugovorima s drugim proizvođačima cjepiva (Johnson & Johnson, CureVac, Moderna i BioNTech), s kojima je zaključila preliminarne razgovore.

Predsjednica von der Leyen izjavila je: Današnjim ugovorom s poduzećem Sanofi-GSK Europska komisija ponovno pokazuje svoju predanost osiguravanju pravednog pristupa sigurnim, učinkovitim i cjenovno pristupačnim cjepivima ne samo svojim građanima nego i najsiromašnijima i najranjivijima u svijetu. Uskoro će se sklopiti ugovori s drugim poduzećima i izgraditi raznolik portfelj obećavajućih cjepiva na temelju različitih vrsta tehnologija, čime će se povećati šanse da pronađemo djelotvoran lijek protiv virusa.

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Budući da je u više zemalja u Europi nakon ljeta došlo do novog izbijanja bolesti, sigurno i učinkovito cjepivo iznimno je važno za prevladavanje ove pandemije i njezinih razornih učinaka na naša gospodarstva i društva. Ovaj drugi ugovor još je jedna prekretnica u našoj strategiji EU-a za cjepiva. Danas proširujemo svoje mogućnosti kako bismo osigurali da se građani EU-a i građani diljem svijeta mogu postupno vraćati svakodnevnom životu i ponovno se osjećati sigurnima.

Današnji ugovor financira se iz Instrumenta za hitnu potporu, iz kojeg se sredstva dodjeljuju za stvaranje portfelja potencijalnih cjepiva različitih profila koja proizvode različita poduzeća.

Sanofi i GSK razvijaju rekombinantno cjepivo protiv bolesti COVID-19 koristeći se inovativnim tehnologijama obaju poduzeća. Sanofi će doprinijeti svojim antigenom na bazi S-bjelančevine za COVID-19, koji se temelji na rekombinantnoj tehnologiji DNK. GSK će pridonijeti svojom adjuvantnom tehnologijom, koja je posebno važna u pandemiji jer može smanjiti potrebnu količinu bjelančevina u dozi cjepiva, što omogućuje proizvodnju veće količine doza cjepiva i tako pomaže zaštititi više ljudi. Kombinacija antigena na bazi bjelančevine i adjuvansa uhodana je i upotrebljava se u nizu cjepiva koja su danas dostupna za jačanje imuniteta. Time se može poboljšati i vjerojatnost stvaranja učinkovitog cjepiva koje se može proizvesti u velikim količinama.

Ta su poduzeća u rujnu započela 1. i 2. fazu istraživanja, nakon čega do kraja 2020. slijedi 3. faza. Ako budu uspješna i ovisno o regulatornim aspektima, njihov je cilj da cjepivo bude dostupno do druge polovine 2021.

Komisija će zajedno s državama članicama i Europskom agencijom za lijekove iskoristiti postojeće fleksibilne mogućnosti kako bi ubrzala odobravanje i dostupnost uspješnih cjepiva protiv bolesti COVID-19. Regulatorni procesi bit će fleksibilni, ali po običaju i temeljiti. Svako cjepivo koje se stavlja na tržište morat će ispunjavati potrebne sigurnosne zahtjeve i biti podvrgnuto znanstvenoj evaluaciji Europske agencije za lijekove u okviru postupka odobravanja za stavljanje u promet u EU-u.

Pozadina

Europska komisija predstavila je 17. lipnja europsku strategiju za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i primjene učinkovitih i sigurnih cjepiva protiv bolesti COVID-19. U zamjenu za pravo na kupnju određenog broja doza cjepiva u određenom roku, Komisija sporazumima o prethodnoj kupnji financira dio početnih troškova proizvođača cjepiva. Uložena sredstva smatraju se predujmom za cjepiva koja će zapravo kupovati države članice.

Zbog visokih troškova i visoke stope neuspjeha odluka o ulaganju u cjepivo protiv bolesti COVID-19 vrlo je rizična za subjekte koji se bave razvojem cjepiva, pa će ovaj sporazum omogućiti ulaganja koja se u protivnom vjerojatno ne bi ostvarila.

Osim toga, Europska komisija predano radi kako bi osigurala da cjepivo dobije svatko kome je potrebno, ne samo u Europi, nego u cijelom svijetu. Nitko neće biti siguran dok svi ne budemo sigurni. Zbog toga je od 4. svibnja 2020. u okviru globalnog odgovora na koronavirus, globalnog djelovanja za univerzalan pristup testovima, terapijama i cjepivima protiv koronavirusa te za oporavak na svjetskoj razini prikupila gotovo 16 milijardi eura te potvrdila interes za sudjelovanje u Instrumentu COVAX za pravedan pristup cjenovno pristupačnim cjepivima protiv bolesti COVID-19 u svim zemljama. U okviru inicijative Tim Europa Komisija je 31. kolovoza najavila doprinos od 400 milijuna eura u jamstvima instrumentu COVAX u kontekstu globalnog odgovora na koronavirus.

Više informacija

Strategija EU-a za cjepiva

Odgovor EU-a na pandemiju koronavirusa

Europa.ba