EU povećava na 500 miliona eura svoj doprinos COVAX-u za osiguravanje vakcine protiv bolesti COVID-19 za zemlje s niskim i srednjim dohotkom

Europska unija danas je najavila da će osigurati dodatnih 100 miliona eura bespovratnih sredstava za potporu instrumentu COVAX kako bi se osigurala dostupnost budućeg cjepiva protiv bolesti COVID-19 u zemljama s niskim i srednjim dohotkom. Tim će se sredstvima dopuniti jamstva u vrijednosti od 400 miliona eura za COVAX, na koja se EU već obvezao, što Uniju čini jednim od vodećih donatora. Tim novim doprinosom EU dalje povećava ulaganja u podršku globalnom oporavku.

Na virtualnom Pariškom mirovnom forumu, na kojem svjetski čelnici i međunarodne organizacije raspravljaju o globalnom odgovoru i oporavku od pandemije, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: U jeku razorne pandemije bolesti COVID-19 jasno je da će globalni oporavak biti moguć samo ako sigurne i učinkovite vakcine budu dostupne svima kojima su potrebne. U tu svrhu EU povećava svoju potporu instrumentu COVAX i ponosna sam što je Tim Europe vodeći donator. Zajedno, možemo ostvariti globalni oporavak.

Komesarka za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen izjavila je: EU dokazuje istinsku predanost cilju da se nikoga ne zapostavi i da vakcina protiv bolesti COVID-19 postane globalno javno dobro. S tih dodatnih 100 miliona eura bespovratnih sredstava EU udružuje snage s međunarodnim partnerima u duhu solidarnosti i multilateralizma kako bi pomogao da se osiguraju mogućnosti kupnje budućih vakcina protiv bolesti COVID-19 za one kojima je to najpotrebnije u Africi, na Karibima i u pacifičkim zemljama.

Komesarka za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: Od svih lekcija koje smo ove godine naučili, najvažnija je lekcija da solidarnost osnažuje. Primjer za to je COVAX. Tim dodatnim doprinosom za jedan smo korak bliže cilju financiranja kupnje 2 milijarde doza vakcine za najugroženije stanovništvo u 92 zemlje s niskim i srednjim dohotkom. Međutim, iduće godine bit će potrebna dodatna potpora za proizvodnju i distribuciju sigurne i učinkovite vakcine diljem svijeta čim ona postane dostupna. Nećemo posustati na tom putu.

Predloženih 100 miliona eura iz opće pričuve 11. Europskog razvojnog fonda (ERF) bit će dodijeljeno u obliku bespovratnih sredstava Savezu za vakcine Gavi, koji upravlja instrumentom COVAX, svjetskim instrumentom za univerzalan i pravedan pristup vakcinama.

Zasad u instrumentu COVAX sudjeluju ukupno 184 zemlje, od kojih su 92 zemlje s niskim i srednjim dohotkom koje imaju pravo na pristup vakcinama protiv bolesti COVID-19 u okviru Gavi-jeva COVAX jamstva za kupnju (engl. „Advance Market Commitment”, AMC). S pomoću tih bespovratnih sredstava Komisija i njezini partneri osigurat će mogućnosti kupnje budućih vakcina protiv bolesti COVID-19 za sve sudionike Instrumenta, uključujući afričke, karipske i pacifičke zemlje (AKP).

Ta će potpora u obliku bespovratnih sredstava strateški dopuniti bankovna jamstva u vrijednosti od 400 miliona eura koja će u okviru Europskog fonda za održivi razvoj (EFOR) EU staviti na raspolaganje Gaviju putem Europske investicijske banke (EIB) te će se time ukupni doprinos EU COVAX-u povećati na 500 miliona eura. Jamstvo u vrijednosti od 400 miliona eura također je potpisano u prošli četvrtak.

COVAX-u i njegovim temeljnim ciljevima pridonosi i nekoliko država članica EU, što je još jedan primjer snage inicijative pod nazivom „Team Europe” u okviru koje je za COVAX mobilizirano više od 870 miliona eura, uključujući 100 miliona eura bespovratnih sredstava EU i 400 miliona u obliku jamstava. Ta brojka uključuje i nove doprinose koje su danas najavile Francuska (100 miliona eura), Španija (50 miliona eura) i Finska (2 miliona eura).

Nabavku vakcine i njezinu dostavu državama obavljat će Odjel UNICEF-a za opskrbu i PAHO-ov Obnovljivi fond za pristup vakcinama.

Kontekst

Instrument COVAX usmjeren je na vakcine i jedan je od stupova tzv. Akceleratora ACT, suradničkog okvira za ubrzanje pristupa alatima za suzbijanje bolesti COVID-19 (engl. „Access to COVID-19 Tools”, ACT), tj. globalne suradnje kojom će se ubrzati razvoj, proizvodnja i pravedan pristup testovima, lijekovima i vakcinama za bolest COVID-19.

Cilj je da se u okviru instrumenta COVAX kupe dvije milijarde doza vakcine do kraja 2021. Njime će se pridonijeti stvaranju raznolikog portfelja vakcina (dogovorenih s različitim dobavljačima) koji obuhvaća različite znanstvene tehnologije, vremena isporuke i cijene. Instrument COVAX je mehanizam podjele rizika: njime se smanjuje rizik za proizvođače, koji ulažu iako ne postoji sigurnost u pogledu buduće potražnje, te se smanjuje rizik da neke zemlje ne osiguraju pristup održivoj vakcini.

Europska komisija predana je ostvarivanju cilja da vakcinu dobije svatko kome je ona potrebna, ne samo u Europi nego u cijelom svijetu, i promicanju zdravlja na globalnoj razini. Zato je od 4. maja 2020. prikupila gotovo 16 milijardi eura u okviru globalnog odgovora na koronavirus, globalnog djelovanja za univerzalni pristup testiranju, liječenju i vakcinama protiv koronavirusa te za globalni oporavak. Doprinos Tima Europe bio je sljedeći: države članice EU (3,1 milijarda eura), Europska komisija (više od 1,4 milijarde eura) i EIB (donacije od gotovo 2 milijarde eura u maju i 4,9 milijardi u junu).

Sudjelovanje EU u COVAX-u bit će dopuna tekućim pregovorima EU s proizvođačima vakcina pokrenutima u okviru Strategije EU za vakcine. Napori EU usmjereni na razvoj i proizvodnju učinkovite vakcine koristit će svima u globalnoj zajednici. Ulaganja EU u povećanje proizvodnih kapaciteta bit će korisna svim potrebitim zemljama. Putem ugovorâ o predviđenoj kupoprodaji od proizvođača se zahtijeva da svoje proizvodne kapacitete stave na raspolaganje za opskrbu svih zemalja te poziva na slobodan protok vakcina i materijalâ bez izvoznih ograničenja. Na primjer, farmaceutsko poduzeće Sanofi-GSK, s kojim je Komisija u septembru sklopila ugovor o predviđenoj kupoprodaji, nastojat će znatan dio svoje količine vakcina staviti na raspolaganje putem instrumenta COVAX.

Svjetski čelnici i međunarodne organizacije sudjeluju u ovom virtualnom trećem izdanju Pariškog mirovnog foruma, pokrenutog na inicijativu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u cilju oživljavanja kolektivnog upravljanja, međunarodne suradnje i multilateralizma u vrijeme sve većih izazova, u kojem se međunarodne norme i institucije dovode u pitanje. U okviru glavne teme „Povratak na bolji planet” ovogodišnje rasprave bit će usmjerene na poboljšanje globalnog upravljanja u zdravstvu i promicanje zelenog financiranja.

Više informacija

Globalni odgovor EU na koronavirus

Europa.ba