Sarajevski tramvaj kao mjesto učenja o zajedničkoj kulturnoj baštini

Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica (Foundation Cultural Heritage without Borders – CHwB) 29. aprila 2015. godine organizirala je događaj u sarajevskom tramvaju u cilju podizanja svijesti o značaju kulturnog naslijeđa kao zajedničkog dobra svih građana i građanki Bosne i Hercegovine.  

Događaj je organiziran u tramvaju oblijepljenim ilustracijama materijalnog i nematerijalnog kulturnog naslijeđa iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, kao i porukama koje promovišu univerzalno i vrijedno naslijeđe koje pripada svim građanima i građankama ove zemlje. Putnici ovog tramvaja primili su male poklone koji promovišu kulturnu baštinu, degustirali tradicionalne bosanskohercegovačke kolače, i imali priliku da od uposlenika CHwB-a saznaju više o bogatoj kulturnoj baštini ove zemlje, te važnosti njenog očuvanja i zaštite.

Ova aktivnost dio je projekta ”Učini svojim!“ kojeg finansira Europska unija kroz program „Sarajevo 2014“, u iznosu od 238,736 EUR. Ovaj program se sastoji od serije projekata koji se realizuju povodom obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata i s ciljem da se iz Sarajeva širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti.

“Mi smo simbolično organizirali ovaj događaj u jednom od najstarijih javnih prevoznih sistema u ovom dijelu Evrope. Naš cilj je promocija izuzetne kulturne baštine koje posjeduje Bosna i Hercegovina i njeni građani. Vjerujemo da očuvanje našeg zajedničkog naslijeđa je dužnost svakog građanina ove zemlje i ovaj događaj je samo mali korak u procesu očuvanja i promocije vrijednog naslijeđa koje pripada svima nama podjednako,“ rekla je Arijana Mandić, projekt koordinator „Učini svojim!“.

Projekat „Učini svojim!“ ima za cilj podizanje svijesti među građanima Bosne i Hercegovine o važnosti kulturnog naslijeđa kao zajedničkog dobra, kao i da otvori dijalog o baštini, kulturi i identitetu.

Projekat realizuje CHwB, u suradnji sa Bošnjačkim institutom – Fondacijom Adil Zulfikarpašić i US Alumi asocijacijom u Bosni i Hercegovini. CHwB je švedska nevladina organizacija osnovana u aprilu 1995. godine. CHwB je posvećen očuvanju, zaštiti i promociji kulturnog naslijeđa širom svijeta. U Bosni i Hercegovini, CHwB je obnovio 25 objekata i realizovao više od 40 projekata tokom posljednjih 20 godina.

Europa.ba