Mjesec italijanske kulture u BiH

Italijanska ambasada, u okviru italijanskog predsjedanja EU, predstavlja drugo izdanje Mjeseca italijanske kulture u Bosni i Hercegovini: festival muzike, filma, umjetnosti i književnosti.

Mjesec je otvoren izložbom “Fotografije iz svijeta” realizirano u saradnji sa asocijacijom Simone Tetti u Delikatesnoj radnji u Sarajevu. Izložba govori neobične priče Simone Tettija: mladog italijanskog fotografa, putnika i aero inženjera rođenog u Rimu 1982. godine.

Teatro Lirico “Giuseppe Verdi” iz Trsta je nastupio u Narodnom pozorištu 10. novembra izvodeći Rossinijevu “Stabat Mater” u režiji maestra Gianluigi Gelmettija sa horom od stotinu pjevača i četiri solista. Mjesec je također uključivao “XIV sedmicu italijanskog jezika”, organizovanu u saradnji sa švicarskom ambasadom pod pokroviteljstvom Predsjedništva Republike Italije.

Od 20. do 24. novembra upriličena je i italijanska filmska sedmica sa najnovijim najuspješnijim italijanskim filmovima, izložba “Alan Ford u BiH: prošlost i sadašnjost”, posvećena poznatom italijanskom strip autoru Max Bunkeru te mnogi drugi kulturni događaji.

Ulazak na sve događaje je bio besplatan, a održavali su se u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Tuzli.

Europa.ba