EU Program za oporavak od poplava dočekuje prvu godišnjicu poplava u BiH sa obnovljenih 100 javnih objekata i otvorenih radnim mjestima

EU Program za oporavak od poplava u vrijednosti od 43,5 miliona eura obilježio je prvu godišnjicu katastrofalnih poplava iz maja 2014.godine uz ostvarene značajne rezultate u procesu oporavka.

Do sada, zahvaljujući sredstvima Evropske unije, obnovljeno je ukupno 100 javnih objekata oštećenih u poplavama, čime je građanima u područjima pogođenim poplavama omogućen ponovni pristup ključnim javnim uslugama. Sanirani objekti uključuju obrazovne institucije, domove zdravlja, zgrade općinskih uprava i centre za socijalni rad. Programom je predviđena obnova za ukupno 118 javnih objekata pogođenih poplavama u Bosni i Hercegovini.

Sredstva Evropske unije također pomažu u vraćanju radnih mjesta koja su izgubljena uslijed poplava, kao i stvaranje novih radnih mjesta kroz isplatu grantova za ekonomski oporavak 56 malih i srednjih preduzeća. Broj radnih mjesta u malim i srednjim preduzećima koje je podržao EU Program za oporavak od poplava povećao se sa 1.861 u maju 2014. godine na 2.125 u aprilu ove godine, što ima pozitivan utjecaj na privredni rast općina pogođenih poplavama.

Aktivnosti EU Programa za oporavak od poplava započete su u julu 2014. godine kako bi se što prije ponovno uspostavili normalni životni uslovi za najugroženije kategorije u zajednicama pogođenim poplavama. Vrijednost cjelokupnog programa iznosi 43,52 miliona eura, od čega je 42,24 miliona eura osigurala Evropska unija.

Program nastavlja ostvarivati konkretne i vidljive rezultate:

  • Izvršena je sanacija 1.591 privatnih domova za ugrožene kategorije stanovništva, čime je porodicama omogućen povratak u svoje domove. Ukupan broj domova čija sanacija je predviđena Programom jeste 4.000.
  • Izvršena je sanacija 66 komunalnih infrastrukturnih objekata (npr. putni pravci, mostovi te vodovodni i kanalizacioni objekti), čime je omogućeno ponovno uspostavljanje prometnih veza i drugih osnovnih usluga u lokalnim zajednicama. Ukupan broj infrastrukturnih objekata čija sanacija je predviđena Programom jeste 130.

Za ostvarivanje navedenih rezultata, Evropska unija je već isplatila sredstva za obnovu u iznosu od preko 20 miliona eura u cijeloj Bosni i Hercegovini, a u toku su aktivnosti u vrijednosti od 6 miliona eura. Trenutačno se planiraju aktivnosti u vrijednosti od preko 13 miliona eura, uz predviđenu isplatu tokom ove godine kao izravna podrška zajednicama pogođenim poplavama.

Mobilizacija sredstava za narednu fazu podrške Evropske unije, u ukupnom iznosu od 41 miliona eura, predviđena je odmah nakon što bh. vlasti završe proces ratifikacije relevantnog Okvirnog sporazuma. Ova sredstva će se usmjeriti na dalju podršku oporavku, kao i jačanje prevencije od poplava i otpornost, a predstavljaju posljednji dio od 85 miliona eura koje je Evropska unija obećala Bosni i Hercegovini na donatorskoj konferenciji u julu 2014. godine.

EU Program za oporavak od poplava pokrenut je s ciljem ponovnog uspostavljanja normalnih životnih uslova u lokalnim zajednicama i osiguravanja da pomoć dođe do najugroženijih nakon poplava iz maja 2014. godine. Finansijska podrška koristi se za sanaciju objekata javnih usluga, infrastrukture, stambenih jedinica za najranjivije osobe i za socioekonomski oporavak lokalnih zajednica.

Ova pomoć je prvi dio sredstava koje je Evropska unija obećala na donatorskoj konferenciji u Briselu u julu 2014. godine.

Program provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u saradnji s Dječjim fondom Ujedinjenih naroda (UNICEF) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

Za više informacija posjetite stranicu EU programa za oporavak od poplava i Facebook stranicu EU programa za oporavak od poplava

Galerija fotografija je dostupna na https://www.flickr.com/photos/127747187@N02/sets/

Europa.ba